Najlepiej kupić kurczaka od gospodarza. Możemy wówczas być pewni, że kurczak pochodzący z chowu wiejskiego będzie po przygotowaniu aromatyczny i co najważniejsze zdrowszy.
W tym przepisie nie ma ani grama soli. Aromat, smak i kruchość mięsa zawdzięczamy specjalnej marynacie, przygotowanej m.in.z przypraw ziołowych, a wszystko jest pieczone w towarzystwie warzyw.
- około 1 kg kurczaka,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- koper,
- natka pietruszki,
- lubczyk,
- 3-4 łyżki oleju,
- pieprz ziołowy,
- zioła prowansalskie,
- tymianek,
- papryka słodka,
- 1 cebula średnia,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- ziele angielskie,
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
1 . Kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Poćwiartować na kilka mniejszych kawałków.
2. Przygotować marynatę: olej, sok z cytryny, pieprz
ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek, paprykę słodką i majeranek razem mieszamy.
Jeżeli marynata będzie
za gęsta, dodać odrobinę więcej oleju i soku z cytryny.
3. Mięso z kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie
wszystko razem mieszamy tak, aby kawałki kurczaka były całkowicie obłożone
marynatą.
4. Naczynie z kurczakiem w marynacie zakrywamy szczelnie
folią, a następnie przechowujemy w lodówce przez około 12 godzin.
5. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Następnie ułożyć
zamarynowane kawałki kurczaka.
6. Cebulę ,marchew, pietruszkę, seler obrać. Cebulę pokroić
na talarki. Marchew, seler i pietruszkę na grubsze kawałki.
7. Na kurczaka ułożyć cebulę, marchew, seler i pietruszkę.
Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe.
8. Na wierzch poukładać kilka plasterków masła.
9. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 st. C.
10. W tym czasie przygotowujemy lubczyk, natkę pietruszki i
koper. Lubczyk pozostawiamy w całości, natomiast natkę pietruszki i koper
siekamy.
10.Po około 35-40 minutach pieczenia dodajemy dwie
niewielkie gałązki lubczyku. Z wierzchu lekko polewamy mięso wodą. Potem co
jakiś czas polewamy kurczaka powstałym
sosem.
11. Po następnych około 15 -20 minutach obsypujemy mięso
posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Pieczemy dalej cały czas pod
przykryciem.
12. Po około 10 minutach sprawdzamy miękkość mięsa.
13. Powstały sos przelewamy do osobnego naczynia (rondelka).
14. Na małym ogniu redukujemy sos do momentu aż lekko
zgęstnieje. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany kremówki.
15. Upieczonego kurczaka wykładamy na półmisek wraz z
warzywami.
16. Mięso podajemy z ziemniakami, surówką z buraczków i
upieczonymi warzywami lub zasmażaną kapustą. Wszystko wedle upodobań moich Czytelników.
Na koniec polewamy sosem.
Moja rodzina i ja uwielbiamy takie sosy. Są aksamitne, pyszne i dlatego na naszych talerzach sosu musi być sporo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz