wtorek, 15 maja 2018

Sernik na kruchym spodzie - DIETA BEZGLUTENOWA


Mąka kukurydziana to popularna i bardzo często wykorzystywana mąka bezglutenowa. Ze względu na jej właściwości i wartości odżywcze, powinny docenić ją osoby chore na celiakię czy mające alergie na gluten. Mąkę kukurydzianą pozyskuje się z dojrzałych kolb kukurydzy, które podlegają procesom suszenia i przemiału.

Warto wiedzieć, że o ile mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to skrobię kukurydzianą z kolei uzyskuje sie z białych pręcików kukurydzy. Mąka kukurydziana posiada piękny żółty kolor. W sklepach można kupić mąkę kukurydzianą o trzech grubościach, oczywiście najwięcej wartości zdrowotnych posiada proszek z najgrubszego przemiału. Skrobia kukurydziana natomiast jest białym proszkiem, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny skrzypiący dźwięk.

Mąka kukurydziana jest źródłem białka, błonnika, witaminy A, E, B1, B6 folianów i składników mineralnych, m.in. jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu i cynku i selenu. Ponadto zawiera karotenoidy - naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu.

Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można użyć jej do
- przygotowania klusek i kopytek,
- panierowania mięsa,
- omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli,
- zagęszczania zup, sosów, kremów,
- pieczenia ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek.

Ten proszek o pięknej żółtej barwie, z uwagi na swoją konsystencję, wymaga mieszania z innymi mąkami. Dlatego dobrze jest łączyć mąkę kukurydzianą z mąką ziemniaczaną.


Piekłam już serniki na biszkoptach, na herbatnikach, a także na klasycznym kruchym spodzie.
Tym razem klasyczny spód zamieniłam na bezglutenowe ciasto.
Nowy spód jest delikatny, cudownie kruchy o żółtej barwie. W połączeniu z serem, domową polewą czekoladową i suszoną żurawiną, wszystkie smaki uzupełniają się wzajemnie tworząc bardzo smaczne, delikatne ciasto zarówno dla osób zdrowych, jak i dla osób chorych na celiakię czy alergię na gluten.

Składniki na masę serową:
- 1,20kg sera białego,
- 8 jajek,
- kostka masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy

Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- cukier wanilinowy,
- 1/2 szklanki cukru

Składniki na polewę czekoladową:
- masło, cukier puder, kakao, śmietana 30%

Ponadto:
- całe owoce żurawiny suszonej opakowanie 150g

-papier do pieczenia,
-blacha do pieczenia - moja o wymiarach 40cm x 24cm

PRZYGOTOWANIE MASY SERNIKOWEJ:

Ser biały, masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

1. Ser biały mielimy dwukrotnie.

Można użyć sernika z wiaderka. Opakowanie zawiera przeważnie 1 kg twarogu. Należy wówczas dokupić kostkę twarogu półtłustego (20 dkg), a następnie zmielić go lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. 

2. Białka oddzielamy od żółtek.

3. W makutrze ucieramy kostkę masła (w temperaturze pokojowej) stopniowo dodając po jednym żółtku, małymi porcjami cukier i cukier wanilinowy,

4. Następnie do puszystej masy dodajemy proszek do pieczenia i budyń śmietankowy.

5. Małymi porcjami dodajemy zmielony ser, cały czas pomału ucierając.

6. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywną pianę.

7. Do masy twarogowej porcjami dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy.

Masę serową zawsze ucierałam, tak jak moja babcia i mama, w makutrze. Tym razem postanowiłam spróbować przygotować masę za pomocą planetarnego robota kuchennego. Miałam obawy, ale niesłuszne, bowiem masa wyszła idealna i aksamitna, a ja zaoszczędziłam czas i nie ucierpiały mięśnie rąk. Czynności wykonujemy w takiej samej kolejności jak podczas ucierania masy w makutrze. 






PRZYGOTOWANIE CIASTA NA SPÓD:

1. Odmierzamy mąkę kukurydzianą.


2. Do mąki kukurydzianej dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.


3. Kolejny skladnik to masło, które dodajemy do obu mąk.


3. Siekamy składniki nożem, dodajemy cukier i cukier wanilinowy.


4. Dodajemy żółtka.


5. Wszystkie składniki zagniatamy.


6.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem.


7. Tak przygotowane ciasto na kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 150 st.C na około 10 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, mój jest elektryczny). Ciasto powinno leciutko nabrać koloru złotego.


8. Na kruchy spód wylewamy masę serową.



9. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.


10. Lekko przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.


11. Na polewie czekoladowej układamy owoce suszonej żurawiny.




Mąka kukurydziana ma również inne zastosowania. Sprawdzi się nie tylko w kuchni. Mąka kukurydziana w połączeniu z wodą, nałożona na skórę przyniesie ulgę w poparzeniach słonecznych. Ponadto sucha mąka kukurydziana pomoże pozbyć się plam z dywanu, odświeży maskotki, a za pomocą roztworu z mąki i wody można wyczyścić sztućce czy biżuterię. Mąkę kukurydzianą można też użyć jako szamponu na sucho, wmasować we włosy i je wyszczotkować (ten zabieg dotyczy również psów i kotów)

Mąkę kukurydzianą można samemu zrobić w domu. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do jej zrobienia wystarczy wykorzystać kaszę kukurydzianą. Trzeba zmielić ją w młynku do kawy przez kilka minut. Następnie przesiać przez sito 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz