Strony

niedziela, 15 kwietnia 2018

Ciasto Zebra.


Zebrę pierwszy raz upiekłam będąc jeszcze nastolatką. Pamiętam jaką popularność zdobywało to ciasto. My młodziutkie dziewczyny chciałyśmy zabłysnąć w rodzinie, więc przepis przechodził z rąk do rąk, od koleżanki do koleżanki. Piękne i smaczne ciasto w paseczki królowało na stołach, zachwycało swoim smakiem i wyglądem. Znikało bardzo szybko. Moja młodsza siotra do dnia dzisiejszego tylko wyczekuje, kiedy będę piekła zebrę, a wtedy mam stuprocentowego gościa. Przepis przekazałam również moim córkom, które z powodzeniem już od dawna pieką pyszną, delikatną i ponadczasową zebrę.  Poza piękną prezentacją, ciasto ma również jeszcze inne zalety - jest szybkie i proste do zrobienia.

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 7 jajek,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2,5 płaskich łyżeczek kakao,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina masła,

- tortownica 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddzielić żółtka od białek.

2. Przesiać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Pozostawiamy 2,5 łyżeczki mąki.

3. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier i cukier wanilinowy.

4. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, cały czas przy użyciu miksera.

5. Następnie do masy dodajemy na przemian mąkę i olej mieszając szpatułką.

6. Wszystko dokładnie, delikatnie połączyć.

7. Ciasto dzielimy na  mniej więcej dwie równe części.

8. Do jednej części dodajemy kakao i delikatnie łączymy te dwa składniki ze sobą.

9. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, z tym, że dodajemy pozostałą mąkę.

10. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.

11. Na środek tortownicy wyłożyć kilka łyżek ciasta jasnego, następnie na ciasto jasne wyłożyć tyle samo łyżek ciasta kakaowego. Postępujemy tak, aż do wykorzystania całosci ciasta.

Jeżeli chcemy uzyskać dużo cienkich paseczków wykładamy 2 łyżeczki ciasta jasnego i dwie łyżeczki ciasta ciemnego.
Jeżeli chcemy uzyskać grubsze paseczki, bądź nie chcemy bawić się z uwagi na brak czasu, możemy wykładać po więcej łyżeczek obu mas. 





12. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka.

13. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.





14. Ciasto można polać również polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz