Gołąbki z młodej kapusty, jak dla mnie, są bardziej delikatniejsze i smaczniejsze od tych przyrządzanych w okresie jesienno-zimowym. Przede wszystkim różnią się od dojrzałej kapusty tym, że są bardziej miękkie i łatwiej można zwijać młodziutkie liście kapusty - nie pękają. Do tego tradycyjny farsz z ryżu, mięsa i młodej cebulki w połączeniu z pysznym sosem pomidorowym są prawdziwą eksplozją smaku.
Gołąbki z młodej kapusty w okresie wiosenno-letnim bardzo często goszczą na moim stole, rodzina uwielbia je jeść. Danie również może być doskonałą propozycją na każde przyjęcie, które organizujemy w domu. Ostatnio moja córka obchodziła osiemnaste urodziny i z tej okazji przygotowałam między innymi gołąbki z młodej kapusty. Jak zawsze wyszły rewelacyjnie. Córcia jak i goście byli zachwyceni ich smakiem. Sukcesem jest to, że najpierw króciutko gotowałam gołąbki na wolnym ogniu, a następnie zapiekałam je przez kilka minut w piekarniku.
Warto wspomnieć, że gołąbki z młodej kapusty (tak samo jak z dojrzałej) można zamrozić na surowo, a następnie po ich rozmrożeniu ugotować lub zapiec bądź najpierw lekko ugotować, po czym zapiec. Sprawdziłam ten sposób i mogę polecić go z pełną odpowiedzialnością. Należy pamiętać również, że liście z młodej kapusty są bardzo delikatne i ich obróbka termiczna powinna być krótka.
SKŁADNIKI :
- 2 główki młodej kapusty,
- 500g białego ryżu,
- 1kg mięsa wieprzowego (u mnie zawsze karkówka),
- 2 cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- ketchup,
- sól/domowa jarzynka,
- majeranek,
- tymianek,
- pieprz ziołowy,
- masełko do zrumienienia cebuli,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści. Wyciąć głąby ze środka kapusty. Następnie włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą (kapustę ułożyć wyciętą stroną do dołu). Młodą kapustę należy sparzyć, a nie gotować. Po kilku minutach wyciągnąć kapustę z garnka, delikatnie oddzielić od siebie liście. Pierwsze liście mogą odchodzić od kapusty jeszcze w trakcie sparzania. Należy delikatnie je wyciagać. Po sparzeniu całej kapusty, przy każdym liściu należy ściąć zgrubienie, które przebiega przez środek. Tak samo postąpić z drugą główką kapusty.
2. Surowe mięso zmielić.
3. Ryż ugotować al dente, a następnie pozostawić do ostudzenia.
4. Cebule pokroić na drobną kostkę, zrumienić.
5. Zmielone mięso i zrumienioną cebulę dodać do przestudzonego ryżu.
6. Przyprawić - majeranek, pieprz ziołowy, sól/ jarzynka domowa.
7. Składniki dokładnie połączyć. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
8. Na każdy liść kapusty ułożyć porcję nadzienia mięsno-ryżowego. Zawinąć dokładnie w roladkę tak, aby farsz nie wydostał się w czasie duszenia/pieczenia.
9. Tak przygotowane gołąbki zalać wodą i wstawić na kuchenkę. Do wody dodać przyprawy - pieprz ziołowy, majeranek, suszone warzywa. Przykryć pozostałymi liśćmi. Gotować na wolnym ogniu.
Przed ułożeniem gołąbków w garnku, na dnie garnka również ułożyć kilka pozostałych liści z kapusty.
10. Gołąbki gotować powoli około 30 minut, a następnie odcedzić z wody i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Przykryć, a następnie zapiekać około 30 minut (w zależności jakiej wielkości są gołąbki).
Pozostawić wodę po odcedzeniu gołąbków, będzie potrzebna do przygotowania sosu pomidorowego.
11. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy - w miseczce wymieszać w równych proporcjach koncentrat pomidorowy i ketchup. Dodać majeranek, pieprz ziołowy i tymianek. Rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody pozostałej z gołąbków. Wszystko wlać do pozostawionej wody po ugotowanych gołąbkach. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do wywaru pomidorowego. Zagotować. Przyprawić na koniec do smaku solą jezeli będzie taka potrzeba.
12. Na półmisku ułożyć liście sałaty. Na sałacie poukładać ciepłe gołąbki, polać niewielką ilością sosu, udekorować natką pietruszki.
Pozostały sos pomidorowy można przelać do sosierki i podać na stół obok gołąbków. Będzie to ukłon w stronę osób, które lubią mieć dużo sosu na talerzu.
Gołąbki z młodej kapusty można również od razu ugotować w sosie pomidorowym według tego przepisu ,,Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym" na moim blogu.
Gołąbki z młodej kapusty, tak jak i z kapusty już dojrzałej, można bez obawy zamrozić, ale jeszcze w formie surowej. Sposób zamrażania i rozmrażania jest opisany w przepisie ,,Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym" na moim blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz