niedziela, 18 czerwca 2017
Sos pieczarkowy.
Kuchnia polska oferuje nam szeroki wybór sosów, dzięki którym możemy stworzyć niepowtarzalne dania. Jednym z nich jest sos pieczarkowy, który od zawsze cieszy się dużą popularnością na polskich stołach. Sos pieczarkowy jest idealnym i niezawodnym dodatkiem do potraw. Dzięki niemu możemy urozmaicać mięsa, makarony, ziemniaki, kopytka, placki ziemniaczane. Doskonale współgra z zapiekankami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Sos pieczarkowy jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Osobiście uwielbiam sos pieczarkowy o kremowej konsystencji, który jest niezwykle delikatny dla podniebienia i obłędny w smaku. Wystarczą nam pieczarki, cebulka, śmietanka kremówka, sól i pieprz...i oczywiście odrobina dobrej chęci i troski o zdrowie, bowiem żaden kupny sos z torebki nie dorówna naszym domowym sosikom.
Składniki:
- 10 świeżych pieczarek,
- mała cebula,
- 1-2 łyżeczki masła lub oliwy,
- sól,
- pieprz - można użyć również pieprzu ziołowego,
- śmietanka kremówka,
- szczypiorek, natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wyczyszczone, obrane pieczarki przekrajamy na pół, a następnie kroimy w plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, cebulkę podsmażamy na lekko złocisty kolor.
3. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki, smażymy około 5-7 minut, mieszając co jakis czas, grzyby doprawiamy solą.
4. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem.
5. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.
6. Sos przekładamy do sosierki lub małych salaterek. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub dekorujemy natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz