Na moim blogu było kilka przepisów na bazie ciasta drożdżowego. Wszystkie wypieki pięknie wyrośnięte, puszyste, miękkie i delikatne. Słodkości warte grzechu :)
Dzisiaj moją kolejną drożdżową propozycją jest rolada drożdżowa ze śliwkami i marmoladą, posypana kukurydzianą kruszonką. Rodzina zajada się tym ciastem. Rolada ma tylko jedną wadę - bardzo szybko znika z blaszki. Ale dla mnie to prawdziwa radość ponieważ wiem, że moja praca jest doceniana, a i pochwał nie brakuje od całej rodziny i znajomych.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50g drożdży,
- 100g masła
- ok. 1/2 litra mleka,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 5 szklanek mąki,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder,
- szczypta soli.
Można użyć bez obawy mleka bez laktozy oraz masła bez laktozy.
Można użyć bez obawy mleka bez laktozy oraz masła bez laktozy.
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g masła,
- 7 łyżeczek cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
Z uwagi,że będą dwie blaszki, składniki można podwoić.
Dodatkowo:
- śliwki,
- marmolada
oraz
- papier do pieczenia,
- dwie podłużne blachy
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g masła,
- 7 łyżeczek cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
Z uwagi,że będą dwie blaszki, składniki można podwoić.
Dodatkowo:
- śliwki,
- marmolada
oraz
- papier do pieczenia,
- dwie podłużne blachy
1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".
2. W międzyczasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Po kilku minutach do naczynia z rozrobionymi drożdżami dodajemy 3 jajka (należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową), roztopione i lekko przestudzone masło i szczyptę soli. Następnie dodajemy stopniowo na przemian mąkę i mleko, cały czas wyrabiając rękoma.
Zawsze powtarzam moją istotną dla tego ciasta regułkę: pamiętajmy, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, co również jest sukcesem pulchnego i miękkiego ciasta. Ja nigdy nie używam do tej czynności miksera. Uważam, że to ciasto kocha być dopieszczone, uwielbia ciepło dłoni.
Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni, wtedy to znak, że jest bardzo dobrze wyrobione.
4. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia - papier wysmarować masłem.
4. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia - papier wysmarować masłem.
6. Przygotować kruszonkę: mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy razem mieszamy. Dodajemy posiekane, miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy do momentu powstania kruszonki.
Kruszonkę można na kilka minut przechować w lodówce.
7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, a następnie rozwałkować na kształt kwadratu. Pamiętać o podsypywaniu ciasta mąką.
Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne, można je również uformować rękoma - cały czas pamiętając o podsypywaniu mąką, inaczej ciasto będzie przyklejało się do podłoża stolnicy.
8. Uformowane ciasto posmarować marmoladą.
9. Ciasto zrolować.
10. Boki zawinąć.
11. Roladę szybkim ruchem przełożyć do foremki.
Ciasto szybko rośnie, aby nie rozeszło się wkładamy do foremki łączeniem do spodu.
12. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
13. Na ciasto drożdżowe układamy wcześniej umyte, pozbawione pestek śliwki. Ja dodatkowo obieram śliwki.
14. Śliwki posypujemy obficie kukurydzianą kruszonką.
15. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Wkładamy ciasto i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru ok. 45 minut.
Poziom wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzić wbijając w nie wykałaczkę - sucha oznacza, że jest wypieczone. Czas zależy zawsze od rodzaju piekarnika, który zna już tylko jego właściciel.
15. Posypujemy cukrem pudrem.
Kruszonkę można na kilka minut przechować w lodówce.
7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, a następnie rozwałkować na kształt kwadratu. Pamiętać o podsypywaniu ciasta mąką.
Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne, można je również uformować rękoma - cały czas pamiętając o podsypywaniu mąką, inaczej ciasto będzie przyklejało się do podłoża stolnicy.
8. Uformowane ciasto posmarować marmoladą.
9. Ciasto zrolować.
10. Boki zawinąć.
11. Roladę szybkim ruchem przełożyć do foremki.
Ciasto szybko rośnie, aby nie rozeszło się wkładamy do foremki łączeniem do spodu.
12. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
13. Na ciasto drożdżowe układamy wcześniej umyte, pozbawione pestek śliwki. Ja dodatkowo obieram śliwki.
14. Śliwki posypujemy obficie kukurydzianą kruszonką.
15. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Wkładamy ciasto i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru ok. 45 minut.
Poziom wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzić wbijając w nie wykałaczkę - sucha oznacza, że jest wypieczone. Czas zależy zawsze od rodzaju piekarnika, który zna już tylko jego właściciel.
15. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz