Moja rodzina przepada za takimi obiadami. Tradycyjne kluski śląskie nadziewane mięsnym farszem, polane sosem i posypane świeżym zielonym koperkiem. Danie można urozmaicić podając w zestawie surówkę np. z kapusty pekińskiej lub buraczki... coś pysznego!
To danie ludzie najczęściej nazywają pyzami lub kluskami śląskimi z mięsem. Jak zwał tak zwał, jedno jest pewne - są bardzo smaczne i tak naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.
Składniki:
- ziemniaki,
- mięso wieprzowe (u mnie łopatka),
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- mąka ziemniaczana,
- mąka pszenna,
- śmietana do sosów i zup,
- jajko,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, najlepiej dzień wcześniej.
2. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
3. Warzywa (czyli marchewkę, pietruszkę i seler) umyć, a następnie obrać. Wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie (tych nie za dużo). Dodać dwa lub trzy ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy.
4. Do tak przygotowanej wody na wywar wkładamy mięso, które gotujemy do miękkości.
Ja na początku gotowania sprawdzam smak wywaru. Jeżeli wywar jest za mało wyrazisty w smaku, ewentualnie dodaję jeszcze przyprawy.
Dzięki dobrze doprawionemu wywarowi, ugotowane w nim mięso nie będzie wymagało już dodawania przypraw po jego zmieleniu.
Mięso na farsz można również ugotować dzień wcześniej. Nie wyjmujemy jednak mięsa z wywaru. Wywar wraz z mięsem studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień po wyciągnięciu z lodówki lekko podgrzewamy i mielimy. Mięso nie będzie wówczas suche. Farsz będzie bardzo delikatny i idealny w smaku. Z wywaru przygotowujemy sos.
5. Ostudzone ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
6. Mięso wraz z marchewką i pietruszką zmielić. Jeżeli lubicie seler, można również go zmielić. Dodać 3-4 łyżki wywaru. Wymieszać dokładnie. Można sprawdzić jeszcze smak, ale raczej nie będzie potrzeba doprawiania.
7. W misce uklepać ziemniaki, a następnie podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć, a miejsce po nich uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko.
8 . Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Doprawić do smaku solą.
(poniższe dwa zdjęcia są z mojego przepisu na kluski śląskie)
9. Uformować z ciasta ziemniaczanego niewielkie placuszki, a następnie położyć farsz mięsny.
10. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować kuleczki. Ułożyć na stolnicy lub desce wysypanej mąką.
11. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy krótko, około 2-3 minut od wypłynięcia.
12. Kluski śląskie z mięsnym farszem przekładamy na talerze. Polewamy sosem.
Sos: pozostawiony wywar mięsno - warzywny można przecedzić. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do wywaru i zagotowujemy. Sos będzie miał piękny, kremowy kolor.
13. Posypujemy świeżym koperkiem.
14. Danie można podawać samodzielnie lub w zestawie z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz