środa, 12 września 2018

Jabłkowa rolada drożdżowa


Niedługo nadejdą długie jesienne wieczory. Kawałek takiego ciacha będzie idealnie smakował z dobrą aromatyczną herbatą lub kawą o pełnym, wyważonym i bardzo wykwintnym smaku. Rolada drożdżowa - z pysznym domowym jabłkowym dżemem i kawałkami jabłek i dużą ilością kruszonki, posypana cukrem pudrem. Miękka, niesamowicie pulchna i delikatna, idealnie wyrośnięta i upieczona, a do tego prześlicznie pachnie. Moja rodzina kocha takie wypieki. Jedna blacha takiej drożdżóweczki u mnie w domu to za mało, dlatego zawsze piekę podwójne porcje i za każdym razem bardzo szybko znika z foremek.





Składniki na ciasto drożdżowe:

- 50g drożdży,
- 100g masła 
- ok. 1/2 litra mleka,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 5 szklanek mąki,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder,
- szczypta soli.

Można użyć bez obawy mleka bez laktozy oraz masła bez laktozy.

Składniki na kruszonkę:

- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g masła,
- 7 łyżeczek cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki można podwoić, ponieważ z takiej ilości składników można upiec dwie prostokątne blachy ciasta.

Dodatkowo:
- słoiczek domowego dżemu jabłkowego,
- dwa jabłka

oraz:
- papier do pieczenia,
- dwie podłużne blachy


PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".

2. W międzyczasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Po kilku minutach do naczynia z rozrobionymi drożdżami dodajemy 3 jajka (należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową), roztopione i lekko przestudzone masło i szczyptę soli. Następnie dodajemy stopniowo na przemian mąkę i mleko, cały czas wyrabiając rękoma.

Zawsze powtarzam moją istotną dla tego ciasta regułkę: pamiętajmy, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, co również jest sukcesem pulchnego i miękkiego ciasta. Ja nigdy nie używam do tej czynności miksera. Uważam, że to ciasto kocha być dopieszczone, uwielbia ciepło dłoni.

Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni, wtedy to znak, że jest bardzo dobrze wyrobione.

4. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


5. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia - papier wysmarować masłem.

6. Przygotować kruszonkę: mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy razem mieszamy. Dodajemy posiekane, miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy do momentu powstania kruszonki.
Kruszonkę można na kilka minut przechować w lodówce. Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić zwykłą mąką pszenną, nie uzyskamy jednak tak pięknego żółtego koloru kruszonki.

(poniższe zdjęcie jest z innego przepisu na moim blogu)

7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, a następnie rozwałkować na kształt prostokątu. Pamiętać o podsypywaniu ciasta mąką.

Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne, można je również uformować rękoma - cały czas pamiętając o podsypywaniu mąką, inaczej ciasto będzie przyklejało się do podłoża stolnicy.

(poniższe zdjęcie jest z innego przepisu na moim blogu)


8. Uformowane ciasto posmarować dżemem jabłkowym.


9. Ciasto zrolować, zawinąć boki i szybkim ruchem przełożyć do foremki.

Ciasto szybko rośnie. Aby się nie rozeszło, wkładamy do foremki łączeniem do spodu. 



10. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

11. Na ciasto drożdżowe układamy wcześniej umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
Jabłka pokroić na grubsze plasterki. 




Jabłka delikatnie wciskamy w ciasto.

12. Jabłka posypujemy obficie kukurydzianą kruszonką.



13. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Wkładamy ciasto i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru ok. 45 minut.


14. Poziom wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzić wbijając w nie wykałaczkę - sucha oznacza, że jest wypieczone. Czas zależy zawsze od rodzaju piekarnika (u mnie elektryczny).

15. Posypujemy cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz