Niedługo nadejdą długie jesienne wieczory. Kawałek takiego ciacha będzie idealnie smakował z dobrą aromatyczną herbatą lub kawą o pełnym, wyważonym i bardzo wykwintnym smaku. Rolada drożdżowa - z pysznym domowym jabłkowym dżemem i kawałkami jabłek i dużą ilością kruszonki, posypana cukrem pudrem. Miękka, niesamowicie pulchna i delikatna, idealnie wyrośnięta i upieczona, a do tego prześlicznie pachnie. Moja rodzina kocha takie wypieki. Jedna blacha takiej drożdżóweczki u mnie w domu to za mało, dlatego zawsze piekę podwójne porcje i za każdym razem bardzo szybko znika z foremek.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50g drożdży,
- 100g masła
- ok. 1/2 litra mleka,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 5 szklanek mąki,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder,
- szczypta soli.
Można użyć bez obawy mleka bez laktozy oraz masła bez laktozy.
5. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia - papier wysmarować masłem.Można użyć bez obawy mleka bez laktozy oraz masła bez laktozy.
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g masła,
- 7 łyżeczek cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki można podwoić, ponieważ z takiej ilości składników można upiec dwie prostokątne blachy ciasta.
Dodatkowo:
- słoiczek domowego dżemu jabłkowego,
- dwa jabłka
oraz:
- papier do pieczenia,
- dwie podłużne blachy
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g masła,
- 7 łyżeczek cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki można podwoić, ponieważ z takiej ilości składników można upiec dwie prostokątne blachy ciasta.
Dodatkowo:
- słoiczek domowego dżemu jabłkowego,
- dwa jabłka
oraz:
- papier do pieczenia,
- dwie podłużne blachy
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".
2. W międzyczasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Po kilku minutach do naczynia z rozrobionymi drożdżami dodajemy 3 jajka (należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową), roztopione i lekko przestudzone masło i szczyptę soli. Następnie dodajemy stopniowo na przemian mąkę i mleko, cały czas wyrabiając rękoma.
Zawsze powtarzam moją istotną dla tego ciasta regułkę: pamiętajmy, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, co również jest sukcesem pulchnego i miękkiego ciasta. Ja nigdy nie używam do tej czynności miksera. Uważam, że to ciasto kocha być dopieszczone, uwielbia ciepło dłoni.
6. Przygotować kruszonkę: mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy razem mieszamy. Dodajemy posiekane, miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy do momentu powstania kruszonki.
Kruszonkę można na kilka minut przechować w lodówce. Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić zwykłą mąką pszenną, nie uzyskamy jednak tak pięknego żółtego koloru kruszonki.
(poniższe zdjęcie jest z innego przepisu na moim blogu)
7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, a następnie rozwałkować na kształt prostokątu. Pamiętać o podsypywaniu ciasta mąką.
Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne, można je również uformować rękoma - cały czas pamiętając o podsypywaniu mąką, inaczej ciasto będzie przyklejało się do podłoża stolnicy.
(poniższe zdjęcie jest z innego przepisu na moim blogu)
Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne, można je również uformować rękoma - cały czas pamiętając o podsypywaniu mąką, inaczej ciasto będzie przyklejało się do podłoża stolnicy.
(poniższe zdjęcie jest z innego przepisu na moim blogu)
8. Uformowane ciasto posmarować dżemem jabłkowym.
9. Ciasto zrolować, zawinąć boki i szybkim ruchem przełożyć do foremki.
Ciasto szybko rośnie. Aby się nie rozeszło, wkładamy do foremki łączeniem do spodu.
10. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
11. Na ciasto drożdżowe układamy wcześniej umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
Jabłka pokroić na grubsze plasterki.
Jabłka delikatnie wciskamy w ciasto.
12. Jabłka posypujemy obficie kukurydzianą kruszonką.
13. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Wkładamy ciasto i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru ok. 45 minut.
14. Poziom wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzić wbijając w nie wykałaczkę - sucha oznacza, że jest wypieczone. Czas zależy zawsze od rodzaju piekarnika (u mnie elektryczny).
15. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz