niedziela, 16 września 2018

Szynka w kremowym sosie własnym


Mięciutka, krucha i aromatyczna szynka w gęstym kremowym sosie poleca się na obiad. Dzięki takiemu daniu zaskarbicie sobie gusta kulinarne domowników albo gości. Warto jest zamarynować mięsko dzień wcześniej (ja zawsze robię to na wieczór), dzięki temu będzie bardziej aromatyczne i kruche. Można podawać z ziemniakami, makaronem lub kaszą oraz z surówką. Jeżeli podaję z ziemniakami, zawsze wybieram do tego buraczki. Jeżeli serwuję z kaszą, wówczas na talerzu pojawia się surówka z kiszonej kapusty.

Składniki:
- szynka surowa (u mnie było 60 dkg),
- sól,
- pieprz ziołowy,
- majeranek,
- suszone warzywa (domowe),
- papryka słodka,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 1-2 liście laurowe,
- jedna średnia cebula,
- łyżka pokrojonej natki pietruszki,
- 2-3 łyżki mąki,
- łyżka śmietany 30%,
- tłuszcz do obsmażenia mięsa
- bulion warzywny



PRZYGOTOWANIE:

1. Dzień wcześniej mięso natarłam zmielonymi suszonymi warzywami. Zawinęłam w folię spożywczą i wsadziłam do lodówki. Mięsko marynowało się przez całą noc.

2. Na drugi dzień mięso pokroiłam w plastry, każdy około 1,5 cm.


3. Oprószyłam z obu stron solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i papryka słodką. Pozostawiłam na dwie godzinki, aby szynka przeszła przyprawami.


4. Na rozgrzanej patelni roztopiłam tłuszcz. Poukładałam plastry mięsa.


5. Podsmażałam z obu stron, aby wyraźnie się zarumieniło. Po podsmażeniu dodałam ziele angielskie i liście laurowe.



6. Następnie wlałam bulion warzywny, ale tylko do wysokości mięsa. Mięso powinno dusić się pod przykryciem.



7. W międzyczasie obrałam cebulę i pokroiłam w piórka.

8. Po około 20 minutach mięso wraz z wywarem przelałam z patelni do rondelka. Dodałam cebulkę.

Wywar należy uzupełniać bulionem warzywnym ponieważ odparowuje.



9. Dusiłam pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie i kruche. W razie potrzeby doprawić do smaku.

10. Plastry mięsa wyciągnęłam z rondelka. Z powstałego pysznego wywaru zrobiłam sos: w kubeczku, rozrobiłam mąkę z niewielką ilością zimnej wody, zahartowałam kilkoma łyżeczkami wywaru z mięsa, dodałam śmietanę i wlałam do wywaru.Wymieszałam. Dodałam z powrotem mięso. Doprowadziłam do zagotowania.

Dodając do sosu śmietanę będzie on miał wtedy nieco jaśniejszy kolor. 

11. Na koniec pokroiłam natkę pietruszki i dodałam do sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz