sobota, 22 września 2018

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i koperku


Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem - to idealna propozycja jako dodatek do drugiego dania. Szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa w wykonaniu, a do tego niezwykle smaczna i zdrowa.

Ja podałam surówkę z ziemniakami i pieczonymi mielonymi kotletami z ryżem. Uwierzcie...całość smakuje wybornie.

Składniki:
- 40dkg kiszonej kapusty,
- 2 małe marchewki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól, pieprz ziołowy, cukier do smaku,
- 2-3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kiszoną pokroiłam. Przełożyłam do miseczki.


2. Marchewki umyłam, obrałam i starłam na tarce o średnich oczkach. Dodałam do kapusty.


3. Świeży koperek pokroiłam i dołączyłam do kapusty z marchewką.


4. Dodałam odrobinę soli, pieprz ziołowy, cukier oraz wlałam olej.

Nie podaję jaką ilością przypraw doprawić surówkę. Każdy preferuje inny smak. 
Jeżeli chodzi o dodanie oleju - surówka powinna być delikatnie wilgotna, wtedy najlepiej smakuje. Na podane składniki dodaję około trzech łyżek oleju -  surówka jest idealna. 


5. Wszystko razem wymieszałam.


6. Przełożyłam do salaterki.




7. Podałam z ziemniakami i pieczonymi mielonymi z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz