sobota, 22 września 2018
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i koperku
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem - to idealna propozycja jako dodatek do drugiego dania. Szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa w wykonaniu, a do tego niezwykle smaczna i zdrowa.
Ja podałam surówkę z ziemniakami i pieczonymi mielonymi kotletami z ryżem. Uwierzcie...całość smakuje wybornie.
Składniki:
- 40dkg kiszonej kapusty,
- 2 małe marchewki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól, pieprz ziołowy, cukier do smaku,
- 2-3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kiszoną pokroiłam. Przełożyłam do miseczki.
2. Marchewki umyłam, obrałam i starłam na tarce o średnich oczkach. Dodałam do kapusty.
3. Świeży koperek pokroiłam i dołączyłam do kapusty z marchewką.
4. Dodałam odrobinę soli, pieprz ziołowy, cukier oraz wlałam olej.
Nie podaję jaką ilością przypraw doprawić surówkę. Każdy preferuje inny smak.
Jeżeli chodzi o dodanie oleju - surówka powinna być delikatnie wilgotna, wtedy najlepiej smakuje. Na podane składniki dodaję około trzech łyżek oleju - surówka jest idealna.
5. Wszystko razem wymieszałam.
6. Przełożyłam do salaterki.
7. Podałam z ziemniakami i pieczonymi mielonymi z ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz