Jeżeli szukasz inspiracji na przyrządzenie bardzo smacznego i wykwintnego dania, pieczeń rzymska będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Jest ona zwana również klopsem i w zasadzie można przygotować ją na każdą okazję. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że smakuje wybornie na gorąco, do obiadu, a także na zimno jako wędlina na kanapce.
Pieczeń rzymska jest rodzajem pieczonego mięsa mielonego. Można ja wzbogacać różnymi dodatkami.
Dzisiaj zaprezentuję pieczeń rzymską z jajkiem.
Składniki :
- 1,20 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, boczek surowy, szynka)
- 2 surowe jajka,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 bułki kajzerki,
- sól
- pieprz ziołowy,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gotujemy na twardo 8 jajek.
2. Mięso należy zmielić (nie kupować gotowego, paczkowanego mięsa mielonego, najlepiej samemu zmielić kupione surowe mięso).
3. Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką, małą kosteczkę, a następnie podsmażamy do zeszklenia.
4. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy z cebulą, tylko nie za długo, bowiem czosnek stanie się gorzki w smaku.
5. Do zmielonego mięsa dodajemy dwa surowe jajka, wymienione przyprawy i zioła, namoczone wcześniej, a następnie odciśnięte bułki kajzerki, ostudzoną cebulkę z czosnkiem.
6. Wszystko dokładnie wyrabiamy .
7. Przygotowujemy dwie foremki, które smarujemy ze wszystkich stron masłem lub margaryną, a następnie posypujemy bułką tartą.
8. Połowę mięsnej masy wkładamy do foremki.
9. Wzdłuż środka należy zrobić wgłębienie, w którym układamy jajka, jedno obok drugiego (ja końcówki jajek zawsze odcinam, jajka lepiej przylegają do siebie).
10. Jajka przykrywamy pozostałą mięsną masą. Dokładnie wypełniamy, aby nie było po upieczeniu tzw. dziur w pieczeni . Wszystko wyrównujemy.
11. Foremki z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 60 minut (jeżeli pieczeń będzie odchodziła od brzegów jest upieczona).
Jeżeli chcemy upiec tylko jedną foremkę pieczeni ilość podanych składników zmniejszamy o połowę. Pieczeń jest jednak tak wykwintna w smaku, że u mnie w domu znika bardzo szybko. Oczywiście najważniejsze - jest to wyrób domowy, bez jakichkolwiek ulepszaczy, konserwantów.
S M A C Z N E G O .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz