Ciekawostką może być to, że ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony.
Torty pieczemy przeważnie na specjalne okazje, jak urodziny, wesele i wiele innych uroczystości.
Tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Możemy mieć szerokie pole do popisu w swojej pomysłowości, a tym samym zaprezentować swój cukierniczy kunszt.
W torcie ważne jest idealne ciasto jak i przełożenie. Masy do tortów są różne.
Dzisiaj proponuję tort biszkoptowy. Przepis na idealny biszkopt znajdziecie tutaj.
Jako masę proponuję kremy: śmietankowy i czekoladowy na bazie budyniu.
Składniki masy śmietankowej :
- 2 budynie śmietankowe
- ok. 3/4 litra mleka
- kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki masy czekoladowej :
- 2 budynie czekoladowe
- ok. 3/4 litra mleka
- kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
WYKONANIE :
1. Dwa budynie śmietankowe przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Oczywiście używamy mniej mleka, bowiem budyń musi być gęsty. Jeżeli na opakowaniu jest informacja, że budyń nie zawiera cukru dodajemy tyle łyżeczek cukru ile zaleca producent .Budyń podczas gotowania mieszamy, aby nie przypalił się. Po ugotowaniu, budyń odstawiamy w chłodne miejsce, aby całkowicie wystygł (absolutnie nie mieszać w trakcie studzenia)
Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy budynie czekoladowe.
2. Wystudzony biszkopt należy przekroić na trzy części. Część I, czyli spód, można lekko nasączyć syropem o smaku cytrynowym, rozcieńczonym z przegotowaną wodą, którą należy uprzednio wystudzić.
3. Przygotowujemy krem śmietankowy:
- masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem
- do utartego masła z cukrem pudrem, dodajemy małymi porcjami zimne budynie śmietankowe.
4. Krem budyniowy nakładamy na spód biszkopta.
5. Na masę budyniową nakładamy część II biszkoptu, czyli środek. Możemy również lekko nasączyć ciasto. Wkładamy do lodówki.
6. Przygotowujemy krem czekoladowy dokładnie w ten sam sposób, w jaki był przygotowywany krem śmietankowy.
7. Masę czekoladową nakładamy na II część ciasta, czyli środek.
Jeżeli chcemy aby wierzch tortu był czekoladowy, zostawiamy część masy czekoladowej. Jeżeli natomiast chcemy, aby wierzch tortu był śmietankowy pozostawiamy część masy śmietankowej.
8. Na masę czekoladową nakładamy część III biszkoptu, czyli wierzch. Również możemy delikatnie nasączyć.
9. Na wierzch tortu, oraz na boki nakładamy wybraną i pozostawioną przez nas masę - czekoladową lub śmietankową.
10. Ciasto należy na parę minut schłodzić w lodówce przed dekorowaniem.
11. Dekorujemy.
Do dekoracji mojego pysznego tortu wykorzystałam :
- białe wiórki kokosowe
- czekoladę deserową
- toffifee
- różyczki opłatki białe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz