piątek, 10 lutego 2017

Idealny biszkopt.

Biszkopt jest rodzajem lekkiego ciasta. Można wyczarować z niego cudownie przepyszne torty, rolady z owocami lub kremami oraz inne wypieki - zależy oczywiście to wszystko od pomysłowości autora. Jednak, aby te ciasta rozpieszczały nasze podniebienia musimy znaleźć idealny przepis, bowiem biszkopt to niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się niemalże zawsze i to za pierwszym razem, innym znowu nie wychodzi nigdy.
Sposobu na idealne ciasto biszkoptowe również i ja poszukiwałam. Znalazłam taki w internecie, jednak troszkę udoskonaliłam ten przepis. Chciałam osiągnąć idealnie pulchną i delikatną strukturę ciasta.
Jeżeli zależy Wam na rozkoszy podniebienia poniższy przepis będzie idealny.

Składniki:
- mąka ziemniaczana,
- mąka pszenna,
- jajka,
- cukier,
- cukier wanilinowy,
- proszek do pieczenia




SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA:

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz niewielką część cukru. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę dodając stopniowo pozostałą część cukru. Do ubitej piany z białek dodajemy 5 żółtek,1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zarówno mąka ziemniaczana jak i mąka pszenna stanowią razem jedną pełną szklankę. Z tym, że mąki ziemniaczanej dodajemy więcej jak pół szklanki, pozostałą ilość stanowi maka pszenna. Dzięki przewadze maki ziemniaczanej uzyskujemy idealnie miękkie, pulchne, puszyste ciasto.Wszystkie składniki delikatnie i powoli mieszamy mikserem, tym razem już na najniższych obrotach.
Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut . 

                                        U D A N E G O    P I E C Z E N I A.
                                             









      
                                                          S M A C Z N E G O .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz