Proponuję zapiekankę z makaronem,pulpecikami,żółtym serem i sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
-1/2 kg karkówki
-20-25 dkg sera żółtego
-makaron muszelki lub kokardki 500g
-2 jajka
-bułka kajzerka
-koncentrat pomidorowy
-tymianek
-pieprz ziołowy
-sól/vegeta
-majeranek
-margaryna
-bułka tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Ugotować makaron.
2.Karkówkę/najlepiej kupić w całości/zmielić.Do zmielonego mięsa dodajemy całe jajko,namoczoną,a następnie wyciśniętą bułkę kajzerkę,sól/vegetę/,pieprz ziołowy mielony,majeranek.Doprawić do smaku.Uformować malutkie pulpeciki,a następnie delikatnie podsmażyć.
3.Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
4.Przygotować sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego,jedno całe jajko,pieprz ziołowy,tymianek i sól/vegeta/mieszamy, a następnie łączymy z ugotowanym makaronem.
5.Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną,obsypujemy bułką tartą.Układamy warstwy zapiekanki w następującej kolejności: część ugotowanego makaronu,na makaron układamy część usmażonych pulpecików,a następnie posypujemy mniejszą częścią startego sera żółtego.Następnie ponownie układamy pozostałą część makaronu,usmażone pulpeciki oraz posypujemy wszystko pozostałym startym żółtym serem.
6.Zakrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w piekarniku w 180
stopniach.
Pycha!!!! sprawdziłam!! Mojemu dziesięcioletniemu dziecku, które bardzo niestety wybredne, wybornie smakowało. I baaardzoo sycące. Dziękuję za przepis i proszę o więcej :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za pyszny komentarz :)Cieszy mnie,że smakowało :)
Usuń