piątek, 10 marca 2017

Kotlety ziemniaczane.

Kotlety ziemniaczane to naprawdę bardzo prosty i tani posiłek. Wystarczy zrobić do nich np. sos pieczarkowy, pomidorowy nie zapominając przy tym o bukiecie zdrowych warzyw i mamy pyszne danie obiadowe. Możemy również pokusić się o jajka na twardo w sosie musztardowym lub chrzanowym,które będą również doskonale pasowały do kotlecików ziemniaczanych.
Danie przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Cała rodzina z pewnością będzie zajadała się z apetytem, prosząc o dokładkę.







Składniki:

- 8-9 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- łyżeczka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
- bułka tarta



SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

2. Cebulę drobno siekamy, zrumieniamy na złoty kolor na masełku. Przestudzoną dodajemy do ziemniaków.

3. Do ziemniaków z cebulką dodajemy 1 surowe jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz ziołowy mielony.

4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy kotlety obtaczając w bułce tartej.

5.Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju lub masełku.

6. Kotlety podajemy z sosem i surówką.

Ziemniaki można również ugotować w mundurkach, jak i ugotować dzień wcześniej.

Z 8-9 ziemniaków wychodzi około 20 kotlecików.





  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz