Danie przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Cała rodzina z pewnością będzie zajadała się z apetytem, prosząc o dokładkę.
Składniki:
- 8-9 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- łyżeczka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
- bułka tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
2. Cebulę drobno siekamy, zrumieniamy na złoty kolor na masełku. Przestudzoną dodajemy do ziemniaków.
3. Do ziemniaków z cebulką dodajemy 1 surowe jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz ziołowy mielony.
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy kotlety obtaczając w bułce tartej.
5.Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju lub masełku.
6. Kotlety podajemy z sosem i surówką.
Ziemniaki można również ugotować w mundurkach, jak i ugotować dzień wcześniej.
Z 8-9 ziemniaków wychodzi około 20 kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz