Śledzik niejedno ma imię, bowiem każdy region, każda polska rodzina ma własne pomysły i przepisy na przygotowanie z niego pysznej potrawy. W naszej tradycji kulinarnej możemy podać śledzia w oleju, w occie, po kaszubsku, po giżycku, marynowane, smażone, pieczone.
Ten gatunek ryby z rodziny śledziowatych możemy jednak podać nie tylko od święta lub jakichś okoliczności rodzinnych lub spotkań towarzyskich. Śledź może być doskonałym daniem obiadowym, zwłaszcza jeżeli wzbogacimy go w dodatki w postaci jabłka, ogórka kiszonego i cebulki podanym z zapiekanymi ziemniakami w ziołach.
Taką propozycję podania śledzia proponuje w moim przepisie poniżej.
Warto również przypomnieć, że śledzie są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Dzięki nim poprawiamy pamięć i wzmacniamy serce. Ryby te są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne i dzięki temu mogą być spożywane przez osoby, które są na diecie odchudzającej.
Składniki:
- 7-8 sztuk płatów śledziowych matias
- 1-2 cebule średniej wielkości
- 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1-2 jabłka średniej wielkości
- 200- 300 g gęstej śmietany
- 10-15 sztuk średniej wielkości ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości)
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 mała łyżeczka cukru
- 1 mała łyżeczka octu
- majeranek
- tymianek
- zioła prowansalskie
- papryka słodka mielona
- odrobina masła
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI.
1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie. Jeżeli chcemy wyeliminować nadmiar soli oraz pozbyć się mocnego rybnego zapachu, śledzie należy moczyć od kilku do kilkunastu godzin, wymieniając wodę. Namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania. Dla uzyskania bardzo delikatnego smaku można moczyć śledzie w mleku. Po procesie moczenia, kroimy je w paski.
2. Cebulę kroimy w pióra. Dodajemy cukier, sól, ocet. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż cebula zmięknie. Jak cebula będzie miękka odsączamy z nadmiaru powstałego soku.
3. Na tarce na grubych oczkach ścieramy ogórki kiszone i jabłka.
4. Do cebuli dodajemy starte ogórki kiszone, jabłka oraz do smaku pieprz ziołowy. Wszystko mieszamy.
Następnie łączymy z pokrojonymi śledziami oraz ze śmietaną. Delikatnie mieszamy.
W razie konieczności można dodać ewentualnie do smaku odrobinę cukru i soli.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANYCH ZIEMNIAKÓW.
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować kilka godzin wcześniej.
2. Ostudzone i obrane ziemniaki kroimy w nieco grubsze plastry.
3. Dodajemy przyprawy : majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona oraz sól. Ilość przypraw dodajemy w zależności od upodobań smakowych.
Mieszamy delikatnie z pokrojonymi w plastry ziemniakami.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie układamy ziemniaki.
5. Na ziemniaki w niektórych miejscach kładziemy masło
6. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st C ) . Zapiekamy do uzyskania złotego koloru .
Tak przygotowane ziemniaki będą pysznym dodatkiem do śledzi w śmietanie z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym.
S M A C Z N E G O .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz