środa, 22 lutego 2017

Szarlotka z bezą.

Szarlotka jest wyrobem cukierniczym pochodzącym z Francji. Jest to zwykłe kruche ciasto pokryte masą z jabłek, z przyprawami korzennymi - cynamonem i goździkami. Nadzieniem szarlotki mogą być również gruszki, brzoskwinie, morele, a jako dodatek można dodawać orzechy, rodzynki. Nierzadko ciasto jest lukrowane lub posypywane cukrem pudrem.

Interesująca jest również historia samej nazwy tego przepysznego ciasta. Istnieją dwie wersje wydarzeń.
Pierwsza mówi o tym, że francuski cukiernik Antoine Careme stworzył ów wypiek i nazwał go na cześć Aleksandry Fiodorowej, carycy rosyjskiej, żony Aleksandra I, noszącej przydomek Charlotty Pruskiej.
Druga historia natomiast mówi o tym, że jabłecznik szarlotką nazwano na cześć królowej Charlotty, żony króla angielskiego Grzegorza III, na początku XIX w.

Jabłecznik jest jednym z moich ulubionych ciast. Uwielbiam unoszący się w mieszkaniu cudowny zapach jabłek i cynamonu. Na moim stole gości on nie tylko od święta. Jeżeli urozmaicimy szarlotkę dodatkowo bezą może stać się iście królewskim deserem.




Składniki na kruchy spód :

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
-  4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na bezę :

- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jeżeli chcemy, aby beza wyrosła większa można dodać jedno lub dwa białka więcej. Cukru pudru można również dodać więcej jeżeli chcemy, aby beza była bardzo słodka.

Składniki na nadzienie:

- około 1,5 kg jabłek
- cynamon
- rodzynki

Taką ilość jabłek potrzebuję do szarlotki, którą piekę w tortownicy o średnicy 24 cm.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 

1. Jabłka obrać.Usunąć gniazdka nasienne. Zetrzeć na tarce. Przesmażyć, w trakcie dodać cynamon, rodzynki, orzechy (wedle uznania, w zależności od upodobań smakowych). Jeżeli jabłka są kwaśne, można dodać cukier do smaku. Sok z jabłek musi odparować. Często mieszać, aby jabłka nie przypaliły się. Jeżeli masa jabłkowa jest już w miarę gęsta, sok odparował zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do przestygnięcia.

2. Odmierzoną mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy i masło. Siekamy nożem, a następnie rozcieramy dłońmi do momentu, aż masło będzie w małych kawałkach.

3. Wbijamy 4 żółtka i całość zagniatamy. Gotowe ciasto można włożyć na kilka minut do lodówki.

4. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto. Lekko nakłuwamy ciasto widelcem po całej jego powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika -170 st C - na około 5-8 minut.

5. Po tym czasie spód ciasta wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na tak lekko podgrzane ciasto masę z jabłek.

6. 4 białka (lub więcej) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, następnie delikatnie mieszamy.

7. Ubite białka wykładamy na masę jabłkową.

8. Na wierzch ubitych białek pokruszyć pozostawione ciasto.

Ja ostatnio nie zostawiłam ciasta na tzw. kruszonkę, ale zrobiłam osobno ciasto. Użyłam cukru pudru i nieco więcej masła, a mniej mąki (zrobiłam to na wyczucie tak, żeby ciasto było bardzo luźne). W trakcie pieczenia owa kruszonka rozpuściła się prawie po całej powierzchni. Po upieczeniu utworzyła się słodka, pyszna, chrupiąca skorupka, co widać na załączonym zdjęciu.

9. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st C na około 30-40 minut, aż ciasto  zarumieni się.

10. Możemy posypać cukrem pudrem.
                         
                                         S M A C Z N E G O.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz