czwartek, 30 marca 2017

Surówka z kapusty pekińskiej.

Szybka, niezwykle prosta w przygotowaniu  i zdrowa surówka . Każdy początkujący w kuchni bez wątpienia poradzi sobie z jej przygotowaniem. Doskonała na każdą porę roku jako dodatek do drugiego dania.





Składniki:

- 1 średnia kapusta pekińska,
- 1 średnia marchew,
- śmietana 30%,
- sól
- pieprz ziołowy,
- cukier

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę pekińską pokroić. Marchew zetrzeć (ja zawsze robię to na drobnych oczkach). Dodać trochę soli i cukru. Delikatnie wymieszać. Pozostawić, aby składniki zmiękły.



2. Odlać sok, który powstał. Przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i ewentualnie odrobiną cukru.



3. Dodać śmietanę 30 %. Wymieszać. Najlepiej spożywać tuż po przyrządzeniu.

                                 
Jeżeli kapusta pekińska jest duża można użyć tylko jej połowę. Drugą połowę owinąć folią i użyć w kolejnej surówce.
Śmietany dodajemy tylko kilka łyżek (2-3) w zależności od ilości poszatkowanej kapusty pekińskiej i marchwi. Surówka ma mieć gęstą konsystencję. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz