Stanowią alternatywę dla tradycyjnie ugotowanych ziemniaków oraz dają gwarancję na wprowadzenie do naszych posiłków nowości.
Można podawać je ze śledziami w śmietanie- przepis tutaj, z jajkiem sadzonym, pieczonym kurczakiem, a także z naturalnym jogurtem, ile kuchni tyle pomysłów.
Nasze najmłodsze pociechy, a przecież nam dorosłym chodzi o dobro latorośli naszych, z pewnością zaakceptują i pokochają zapiekane ziemniaki.
Składniki :
- 10-15 ziemniaków,
- majeranek,
- pieprz ziołowy,
- tymianek,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka mielona,
- sól
- trochę masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować kilka godzin wcześniej.
2. Ostudzone i obrane ziemniaki kroimy w nieco grubsze plastry.
3. Dodajemy przyprawy : majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, ,pieprz ziołowy,papryka słodka mielona oraz sól. Ilość przypraw dodajemy w zależności od upodobań smakowych.
Mieszamy delikatnie z pokrojonymi w plastry ziemniakami.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie układamy ziemniaki.
5. Na ziemniaki w niektórych miejscach kładziemy masło
6. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st C ) . Zapiekamy do uzyskania złotego
koloru .
Do porcji widocznej na zdjęciach ugotowałam 8 dużych ziemniaków.
SMACZNEGO :)
2. Ostudzone i obrane ziemniaki kroimy w nieco grubsze plastry.
3. Dodajemy przyprawy : majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, ,pieprz ziołowy,papryka słodka mielona oraz sól. Ilość przypraw dodajemy w zależności od upodobań smakowych.
Mieszamy delikatnie z pokrojonymi w plastry ziemniakami.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie układamy ziemniaki.
5. Na ziemniaki w niektórych miejscach kładziemy masło
6. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st C ) . Zapiekamy do uzyskania złotego
koloru .
Do porcji widocznej na zdjęciach ugotowałam 8 dużych ziemniaków.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz