Zapewne każda z nas lubi poeksperymentować w kuchni z potrawami .Powstało wiele przepisów na kotlety mielone z różnymi dodatkami, wszak człowiek zawsze był, jest i zapewne będzie łasy na nowości smakowe - zwłaszcza mężczyźni, a nam kobietom zależy przecież na ich szczęśliwych brzuszkach. Na takie nowości zawsze otwarte są również nasze ukochane pociechy, a my, mamy, zrobimy wszystko dla ich zdrowia i zadowolenia ze zjedzonej ze smakiem potrawy.
Dzisiaj proponuję jeden z takich pomysłów kulinarnych, który wpadł mi do głowy już dawno temu, a efekt jest niezwykle smaczny, aromatyczny i co najważniejsze kubki smakowe moich domowników przyjmują go z radością, nie mogąc doczekać się każdego kolejnego kęsa.
Namawiam do wypróbowania kotletów mielonych z ryżem.
Składniki:
- ok.1/2 kg mięsa surowego (karkówka/łopatka/szynka- jedno z trzech),
- ok 100 g ryżu białego,
- 1-2 jajka surowe,
- 1 niewielka cebulka,
- 1 bułka kajzerka,
- masło/margaryna
- sól,
- pieprz ziołowy,
- trochę majeranku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż gotujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Przyszykowane pokrojone mięso, cebulkę i odciśniętą bułkę kajzerkę uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku mielimy.
3. Przestudzony ryż dodajemy do zmielonego mięsa.
Można dodać ryż ugotowany w woreczku. Woreczek zawiera 150 g ryżu. Na ilość mięsa podaną w przepisie dodaję około 100 g ugotowanego ryżu. Pozostały ryż możemy zjeść np, z sokiem malinowym lub musem jabłkowym ze śmietaną.
Jeżeli dodamy za dużą ilość ryżu, farsz będzie za bardzo ''zbity''.
4. Następnie dodajemy przyprawy. Całość mieszamy.
5. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej.
Przed formowaniem kotletów najlepiej zwilżyć dłonie zimną wodą. Zapobiegnie to przyklejaniu się farszu do rąk podczas formowania. Czynność tą najlepiej powtarzać co 2-3 uformowane kotlety.
6. Wierzch kotletów będzie chrupiący, jeżeli zrobimy na jednej ze stron każdego kotleta kratkę. Tą czynność wykonujemy bardzo delikatnie nożem, aby nie spłaszczyć zbytnio kotletów.
7. Tak przygotowane kotlety mielone z ryżem smażymy z obu stron na złoty kolor.
8. Podajemy z ziemniakami i surówka z buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz