wtorek, 25 kwietnia 2017

Sernik tradycyjny na biszkoptach - wersja podstawowa.

Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Pozostałe składniki to jajka, masło, cukier i dodatki smakowe. Sernik to wyjątkowo pyszne ciasto, które pieczemy nie tylko na święta. Doskonały jest na inne okazje: urodziny, imieniny lub tak zwyczajnie na niedzielne popołudnie w gronie rodzinnym czy też na spotkanie z przyjaciółmi.
Abyśmy mogli rozkoszować się jego lekkością i puszystością, smakiem i aromatem, sernik powinien być ''dopieszczony''. Pieczenie to nie tylko aptekarska dokładność, ale także okazja do puszczenia wodzów fantazji cukierniczej. Jego przygotowanie to u mnie prawdziwy rytuał. Zawsze bez pośpiechu, z uśmiechem na twarzy i co najważniejsze jest ucierany w makutrze. Przygotowanie trwa długo, ale po upieczeniu znika w mgnieniu oka.
Dzisiaj proponuję bardzo prosty przepis na sernik. Pieczony na zwykłych biszkoptach. Dla początkujących mistrzów wypieków będzie z pewnością bardzo przydatny.



Składniki:
- 1,20 kg sera białego,
- 8 jajek,
- kostka masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE:

Ser biały, masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

1. Ser biały mielimy dwukrotnie.

Można użyć sernika z wiaderka. Opakowanie zawiera przeważnie 1 kg twarogu. Należy wówczas dokupić kostkę twarogu półtłustego (20 dkg), a następnie zmielić go lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. 

2. Białka oddzielamy od żółtek.

3. W makutrze ucieramy kostkę masła (w temperaturze pokojowej) stopniowo dodając po jednym żółtku, małymi porcjami cukier i cukier wanilinowy,

4. Następnie do puszystej masy dodajemy proszek do pieczenia i budyń śmietankowy.

5. Małymi porcjami dodajemy zmielony ser, cały czas pomału ucierając.

6. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywną pianę.

7. Do masy twarogowej porcjami dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy.




8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy biszkopty.



9. Na biszkopty wylewamy masę sernikową.



10.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stop. C i pieczemy około godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz