Pasztet jest potrawą przyrządzaną z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw. Dodając przyprawy takie jak pieprz, gałkę muszkatołową, imbir uzyskujemy niepowtarzalny smak tej niezwykle aromatycznej potrawy, którą możemy podać na ciepło lub na zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami.
Pasztet który proponuje, jest niezwykle delikatny, kremowy.
Z dodatkiem tartego chrzanu lub musztardy albo z plasterkiem pomidorka mogą stanowić idealny posiłek w formie kanapek dla naszych milusińskich, na zdrowiu których nam dorosłym przecież tak bardzo zależy.
Propozycja mojego pasztetu jest idealną propozycją na wielkanocny stół.
Składniki:
- ok. 35 dkg karkówki,
- ok. 35 dkg boczku surowego,
- ok. 35 dkg łopatki,
- ok. 45 dkg piersi z kurczaka,
- ok. 25-30 dkg surowej szynki,
- 10-15 dkg wątróbki drobiowej,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- gałka muszkatołowa,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 1 duża marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- por,
- 2 1/2 bułki kajzerki,
- 4 jajka ,
Dodatkowo :
- 2 foremki aluminiowe do pieczenia
- odrobina masła do posmarowania foremek.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso (karkówka, boczek surowy, łopatka, surowa szynka, pierś z kurczaka) zalewamy wodą.
2. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, 2-3 liście pora, 2-3 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, do smaku: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, majeranek.
Wszystko gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Przed końcem gotowania (jakieś 15 minut) do gotującego się mięsa dodajemy wątróbkę drobiową.
Z uwagi, że pierś z kurczaka jest bardzo delikatnym mięsem, będzie szybciej miękka od pozostałego mięsa i dlatego należy dopilnować, aby nie rozgotowała się (wyjmujemy ją wcześniej).
3. Ugotowane mięso, wątróbkę wraz z marchewką, pietruszką i selerem wyciągamy z garnka i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. W niewielkiej ilości wywaru namaczamy czerstwe bułki kajzerki.
5. Mięso, wątróbkę drobiową,warzywa i bułki kajzerki mielimy trzy razy.
6. Żółtka oddzielamy od białek.
7. Do zmielonej masy dodajemy same żółtka, a następnie do smaku przyprawy: sól, pieprz ziołowy (lub prawdziwy), gałka muszkatołowa. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma.
Ponieważ mięsa ,warzywa, wątróbka gotowały się w już w przyprawach, należy uważać, aby masy zbytnio nie przesolić.
Ponieważ rodzina i ja preferujemy bardziej łagodne smaki, użyłam pieprzu ziołowego mielonego, dzięki czemu pasztet jest bardziej delikatny.
8. Pozostałe białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie dłońmi łączymy.
9. Foremki należy posmarować masłem (spód i boki).
10. Foremki napełniamy do 3/4 ich wysokości.
11. Wierzch pasztetu lekko smarujemy wodą.
12. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Wkładamy pasztet i pieczemy około 60 minut.
Mój pasztet był upieczony po 50 minutach. Piekłam go w kuchence elektrycznej.
13. Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika.
Pasztet jest dobrze upieczony, kiedy odchodzi od brzegów. Z tak upieczonym pasztetem nie ma problemu przy wyłożeniu z foremki.
14.Wystudzony pasztet można bez problemu zamrażać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz