Kluski śląskie to rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku. Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku. Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem. Na Górnym Śląsku podawane z roladami.Te pyszne, mięciutkie kluseczki można podawać również na słodko z dodatkiem śmietany i cukru, bądź dżemu.
Ciekawostką związaną z kluskami śląskimi jest ,,Brama Kluskowa,, - legenda według której kiedyś w podwrocławskiej miejscowości Zielony Dąb mieszkał chłop Konrad z żoną Agnieszką. Kobieta słynęła z talentu do przyrządzania najlepszych w okolicy klusek śląskich. Gdy zmarła na dżumę, Konradowi groziła śmierć głodowa. Pewnego razu mężczyzna wybrał się do Wrocławia i przysnął w pobliżu kościoła św. Idziego. We śnie ukazała mu się żona i zapowiedziała,że podaruje mu magiczny kociołek, który co noc zapełniać się będzie świeżymi kluskami. Konrad musiał spełnić tylko jeden warunek - nigdy nie zjadać wszystkiego, zostawiając jedną kluskę na dnie naczynia. Po obudzeniu chłop ujrzał przed sobą pełen garnek. Nie mógł nad sobą zapanować i postanowił zjeść wszystkie kluski. Ostatnia kluska jednak nie chciała dać się złapać: goniona przez Konrada w końcu legła na szczycie arkady i zamieniła się w kamień. Kociołek już nigdy się nie napełnił.
Nie kupujmy gotowych, mrożonych produktów. Przepis na kluski śląskie jest wyjątkowo prosty, niezbyt pracochłonny, a efekt niezwykle smakowity. Proste i łatwe zajęcie może być doskonałym sposobem na rodzinne, wspólne przygotowanie obiadu. Zaangażujmy zatem naszych kochanych mężczyzn i nasze pociechy, które bardzo chętnie pomagają i wyśmienicie bawią się przy takich czynnościach, wszak należy pamiętać, że nauka w las nie idzie.
Składniki:
- ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Nie podaję dokładnie wagi ziemniaków i ilości mąki ziemniaczanej potrzebnej do zrobienia klusek, bowiem bez względu ile ugotujemy ziemniaków, a następnie zmielimy, mąka stanowi zawsze 1/4 masy ciasta.
2. W misce uklepuję ziemniaki, a następnie dzielę na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjmuję i przekładam na pozostałe.
Miejsce po ziemniakach uzupełniam mąką ziemniaczaną. Solę.
3.Zagniatam do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Formujemy niewielkie wałeczki.
5. Dzielimy na cztery mniej więcej równe części.
6. Formujemy kuleczki.
7. W każdej kulce robimy dziurkę. Ja polecam robić to trzonkiem od drewnianej łyżki. Kluski wychodzą wtedy bardzo ładne.
8. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy bardzo krótko, około 2 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz