A więc Drogi Czytelniku mojego bloga, jeżeli dysponujesz wolną chwilką, a masz w domu poniższe produkty, namawiam do wypróbowania tego przepisu. Natomiast jeżeli brakuje niektórych składników, bądź bohaterką/bohaterem swojego domu, idź do sklepu i zaopatrz się w niezbędne produkty, a satysfakcja będzie gwarantowana.
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 5 jajek,
- 1 szklanka śmietany 12%,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki cukru,
- mniej niż 1/2 szklanki maku,
- 3/4 szklanki płatków Kangus,
- 3 spore łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Do białek dodajemy szczyptę soli. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier oraz cukier wanilinowy.
3. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy.
4. Następnie małymi partiami dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Całość dokładnie mieszamy, ale tym razem już szpatułką.
Pozostawiamy trzy łyżki stołowe mąki, którą użyjemy do jednej z części ciasta
5. Ciasto dzielimy na mniej więcej dwie równe części.
6. Do jednej części dodajemy trzy łyżki kakao, delikatnie mieszamy.
7. Następnie dodajemy 3/4 szklanki płatków Kangus. Łączymy delikatnie z ciastem.
8. Do drugiej części ciasta dodajemy pozostawione trzy łyżki mąki, mieszamy. Następnie dodajemy około 1/2 szklanki maku. Łączymy składniki.
9. Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki wlewamy ciasto kakaowe.
10. Na ciasto kakaowe wlewamy ciasto z makiem.
11. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Moje ciasto piecze się przeważnie około 1 godziny 20 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika. Ja piekę w piekarniku elektrycznym. Po około godzinie sprawdzam patyczkiem, jeżeli ciasto wydaje się nam jeszcze wilgotne, zmniejszamy do 150-160 st. C i dopiekamy do tzw. suchego patyczka.
Moja forma do pieczenia ma wymiary 30x11x7 cm. W formie o takich wymiarach, ciasto jest bardzo wysokie. Jeżeli wolicie mniej wyrośnięte ciasto, pieczcie w dwóch foremkach o podanych wymiarach lub w formie o nieco większych wymiarach.
12. Upieczone ciasto oblewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz