piątek, 19 maja 2017

Cielęce pulpety z koperkiem w sosie z marchewką i groszkiem.

Cielęcina jest wybornym mięsem. Charakteryzuje się ona niską zawartością tłuszczu. Jest bardzo smaczna, krucha i delikatna. Cielęcina jest szczególnie polecana dla dzieci. To mięso dostarcza wartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i cynku. Cielęcina nie należy do taniego mięsa, jednak dla tak wybornego mięsa, a zwłaszcza potraw z niej przyrządzanych, ich niepowtarzalnego smaku, warto od czasu do czasu zaszaleć i sprawić przyjemność naszym milusińskim, a nawet i dla nas samych będzie rozkoszą rozpieścić nasz układ pokarmowy.
Cielęcinę można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję jeden z nich - pulpeciki z koperkiem w sosie z marchewką i groszkiem. Jest to również doskonały sposób, aby nasze dzieci jadły nie tylko mięso, ale również warzywa. Bo przecież jak każdy z nas dorosłych wie, warzywa powinny występować w naszym codziennym jadłospisie.
Proponowane pulpeciki są bardzo delikatne, gotujemy je bardzo krótko. Są doskonałym daniem na rodzinny obiad.


Składniki:
- cielęcina,
- bułka kajzerka,
- jajko,
- mała cebula,
- marchewka,
- groszek zielony,
- koperek,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- odrobina majeranku,
- śmietana,
- liść laurowy,
- 1-2 ziarna ziela angielskiego.

PRZTGOTOWANIE:

1. Cielęcinę, cebulę, namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody lub mleka bułkę kajzerkę mielimy. Koperek drobno siekamy, dodajemy do zmielonego mięsa.


2. Dodajemy przyprawy, jajko. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Formujemy niewielkie pulpeciki.


3. Do wrzącej osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego wkładamy surowe pulpeciki. Gotujemy dosłownie 10 do 13 minut. Pulpeciki będą po tym czasie mięciutkie i bardzo delikatne. Ugotowane pulpeciki wyciągamy z wody.


4. Do wywaru z ugotowanych pulpecików wkładamy marchewkę i groszek zielony.

Świeżą marchewkę pokroić i ugotować. Tak samo postąpić z groszkiem zielonym. Możemy również użyć mrożonej marchewki i groszku zielonego lub konserwowych.
Jeżeli marchewkę i groszek mamy świeże, gotujemy je dłużej aż do uzyskania miękkości.
Natomiast gotowe wkładamy na krótki czas do wywaru po pulpetach, gotując dłużej mogą się rozgotować.

5. Doprawiamy sos do smaku. Zagęszczamy. Wkładamy pulpeciki i na małym ogniu jeszcze przez chwilkę (1-2 min) razem gotujemy.

Fajnym sposobem na zagęszczenie sosu jest dodanie niewielkiej piętki chleba. Jeżeli wolicie rzadszy sos, nie musicie zagęszczać. Zwolennicy bardziej gęstszych i zawiesistych sosów mogą zagęścić metodą naszych babć czy mam - mąkę z wodą. Uważam jednak, że te pulpeciki sa tak delikatne, że mąka z wodą będzie za bardzo ordynarnym zagęszczaczem dla tej potrawy.


6. Mozna podawać np. z ziemniakami i surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz