Ciasto jest dla mnie rewelacyjne. Muszę jednak przyznać, że autorkami tego wypieku są moje córki Anna i Sara. I to oczywiście za ich zgodą i pozwoleniem udostępniam przepis tego ciasta. Moje dzieci już od najmłodszych lat spędzały ze mną w kuchni dużo czasu i pomagały w przygotowywaniu posiłków, lubiły również podpatrywać proces gotowania i pieczenia. Tym bardziej cieszy mnie, że nauka nie poszła w las i z tak prostych składników umiały stworzyć naprawdę fantastyczne, niezwykłe w smaku, bardzo smaczne ciasto. Jak dla mnie ich pomysł okazał się niezwykle pyszny, wręcz doskonały. Uważam, że warto podzielić się z czytelnikami mojego bloga tym przepisem. Najwazniejsze składniki to kawa, śmietana i truskawki. Pozostałe to mąka, jajka, śmietana i proszek do pieczenia. Nie trzeba dodawać żadnych cukrów wanilinowych, bowiem już same składniki dają niesamowity aromat i smak. Z całą przyjemnością oddaję w Państwa ręce ten przepis i zachęcam do jego upieczenia. Cały sukces tego ciacha tkwi w jego prostocie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 7 jajek,
- 1 pełna szklanka śmietany 30%,
- 1 cała szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki kawy Inki karmelowej,
- truskawki - kilka sztuk,
- szczypta soli.
- odrobina masła do posmarowania blachy,
- odrobina bułki tartej.
- cukier puder.
PRZYGOTOWNIE:
1. Oddzielamy białka od zółtek. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
2. Do białek dodajemy szczyptę soli, a następnie ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier.
3. Do ubitych białek dodajemy żółtka, miksujemy.
4. Następnie dodajemy na przemian mąkę i śmietanę.Wszystko razem delikatnie mieszamy szpatułką. Zostawiamy 2 łyżki mąki do masy białej.
5. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części.
6. Do masy białej dodajemy pozostawione dwie łyżki mąki, delikatnie mieszamy szpatułką.
Do masy, która ma być koloru ciemnego, dodajemy dwie łyżki kawy karmelowej, delikatnie mieszamy szpatułką.
7. Do każdej masy dodajemy pokrojone truskawki - mniejsze dzielimy na cztery części, a większe truskawki na sześć części. Delikatnie łączymy truskawki z każda masą.
7. Na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę wykładamy masę: na przemian po dwie łyżki (2 łyżki masy ciemnej, następnie na nią 2 łyżki masy jasnej) aż skończą sie masy.
8. Do nagrzanego piekarnika temp. 180 st. C wkładamy ciasto i pieczemy około 1 godziny. Jest to uzależnione od piekarnika, ciasto było pieczone w piekarniku elektrycznym. Najlepiej piec do suchego patyczka.
9. Po wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem. Pokroić. Można podawać z truskawkami, z lodami lub z kawą, z herbatą. Wybornie smakuje z koktajlem truskawkowo-bananowym.
Ciasto było pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz