Bardzo lubię ciasto biszkoptowe. Cenię je niezwykle za puszystość, miękkość i delikatność. Z biszkoptem można eksperymentować, z powodzeniem łączyć z innymi składnikami. Czasami niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszne ciasto, które fantastycznie pobudzi jeden z naszych podstawowych zmysłów - smak. Dokonując wyboru jakie ciacho ma uszczęsliwić kubki smakowe moich domowników, tym razem padło na duet idealny - czekolada i banany. Przepis na ciasto jest bardzo prosty. Jego przygotowanie nie powinnno sprawić nikomu trudności. Osoby, które zaczynają dopiero pierwsze kroki w pieczeniu ciast podołają bez problemu temu zadaniu, z kolei dla doświadczonych czytelników tego bloga, będzie to przysłowiową bułką z masłem. Biszkopt czekoladowy z bananami przygotowuje się bardzo szybko i tak samo znika z blachy. Nie wymaga długiego pieczenia.
Składniki :
- na biszkopt według tego przepisu.
Dodatkowo:
- 2 banany,
- 3 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki wiórek kokosowych,
- czekolada mleczna (polewę na ciasto można również zrobić samemu).
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto przygotować według podanego wyżej przepisu, następnie do tej masy dodać 3 łyżki kakao.
2. Połączyć mikserem na najniższych obrotach.
3. Banany obrać ze skórek. Pokroić w kostkę. Dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika. Aby ciasto było pulchne i nie opadło, po wyjęciu z piekarnika można bez obawy rzucić nim o twarde podłoże z wysokości kilkunastu centymetrów. Z obawy o kafelki na podłodze, taki zabieg przeprowadzam raczej na stole, na który uprzednio kładę deskę.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Boków nie smaruję żadnym tłuszczem, ani nie wysypuję bułką tartą - ten zabieg również ma na celu nie opadanie biszkoptowego ciasta.
Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, piekarnik elektryczny góra-dół.
6. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Polewamy rozpuszczoną czekoladą w kapieli wodnej, lub samemu robimy polewę czekoladową.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz