wtorek, 18 lipca 2017

Biszkopt migdałowy z masą o smaku owoców leśnych.


Głównym bohaterem dzisiejszego wypieku ponownie jest biszkopt. Migdałowy smak połączony z bitą śmietaną i galaretką o smaku owoców leśnych jest wyśmienitą propozycją na tak upalne dni. Niezwykła puszystość biszkoptu, delikatność ubitej śmietany, smak migdałów i owoców leśnych, do tego niezwykły aromat tych pyszności sprawia, że sięgając po kolejny kęs ciasta chce się więcej i więcej. A że mamy sezon letni, możemy dodatkowo zadbać o zimny kompot z owoców sezonowych, których mamy w tym czasie pod dostatkiem. Poobiedni, szybki deser podano... a może małe co nieco w gronie przyjaciół? Decyzję pozostawię jednak moim miłym czytelnikom. Pozostaje mi na koniec napisać - buon appetito.



Składniki:
- na biszkopt według tego przepisu.

Dodatkowo:
- 75g migdałów w płatkach,
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych,
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- garść jagód lub innych owoców leśnych.
- cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:

1. Migdały w płatkach zmielić.




2. Ciasto przygotować według podanego wyżej przepisu, następnie dodać zmielone migdały.


3. Połączyć mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do tortownicy (moja miała średnicę 24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec 30-35 minut.


4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika.




Sposób na uzyskanie tak pulchnego i dobrze wyrośniętego ciasta znajdziecie na moim blogu w innych przepisach. 

5. Po ostygnięciu biszkopt dzielimy na dwie części.



6. Boki tortownicy obkładamy dookoła papierem do pieczenia. Na spód kładziemy pierwszy blat ciasta.



6. Następnie wylewamy masę z bitej śmietany, którą łączymy z galaretkami.


7. Na masę kładziemy drugi blat ciasta. Następnie przechowujemy w lodówce 3-4 godziny.


Ciasto robiłam wieczorem. Po około 3 godzinach zdjęłam papier, kroiłam dopiero na drugi dzień rano.

8. Posypujemy cukrem pudrem.

MASA :

1. Dwie galaretki o smaku owoców leśnych wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać  aż do rozpuszczenia.

Ponieważ galaretki rozpuszczane są w mniejszej ilości wody niż podanej na opakowaniu, szybciej stężeją.

2. Śmietankę kremówkę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru pudru.

3. Do ubitej śmietany dodajemy pomału (najlepiej w mniejszych ilościach) lekko stężałe galaretki. Łączymy mikserem na najniższych obrotach.

4. Wkadamy do lodówki, przy czym pilnujemy, aby za bardzo nie stężały (będzie ciężko rozłożyć równomiernie na cieście).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz