wtorek, 1 sierpnia 2017

Sernik ,,Miodzio,,



Zdązyliście zapewne zauważyć, że w moim domu bardzo często króluje biszkopt. Ale żeby przy kawce, czy herbatce nie wiało nudą za każdym razem urozmaicam wypiek. Tym razem dzielę się przepisem na biszkopt z serem, które moje dzieci nazwały sernikiem ,,Miodzio,, .Bardzo spodobała mi się jego nazwa. Podzielam zdanie dzieci, bowiem ciasto jest bardzo smaczne. Stanowi połączenie biszkoptu z białym serem. Owoce i galaretka natomiast uwieńczają całkowity sukces.





Składniki:
-5 jaj
-mąka pszenna
-mąka ziemniaczana
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-4 kostki sera białego tłustego ( każda po 240 g)
-3-4 łyżki cukru pudru,
- kostka masła,
- tabliczka białej czekolady
- brzoskwinie,
- czerwone porzeczki,
- 2 galaretki pomarańczowe



PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt:

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz niewielką część cukru. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę dodając stopniowo pozostałą część cukru. Do ubitej piany z białek dodajemy 5 żółtek,1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zarówno mąka ziemniaczana jak i mąka pszenna stanowią razem jedną pełną szklankę. Z tym, że mąki ziemniaczanej dodajemy więcej jak pół szklanki, pozostałą ilość stanowi maka pszenna. Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej uzyskujemy idealnie miękkie, pulchne, puszyste ciasto.Wszystkie składniki delikatnie i powoli mieszamy mikserem, tym razem już na najniższych obrotach.


Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do blachy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut . Po wyjęciu gorącego ciasta rzucamy całą blachą o twarde podłoże, ciasto wówczas będzie miękkie i puszyste.









2. Przestudzony biszkopt smarujemy dżemem. Ja posmarowałam dżemem jabłkowym, który został mi jeszcze z zeszłorocznych przetworów.



3. Następną częścią będzie masa serowa.

Kostkę masła ( ja użyłam masła bez laktozy) mikserem ucieramy na puszystą masę. 
Do tak zmiksowanego masła dodajemy cukier puder ( 3-4 łyżki, jeżeli wolicie słodsze ciasto można dodać więcej cukru pudru). 




Następnie małymi porcjami dodajemy ser biały i delikatnie ucieramy mikserem.






Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Moja czekolada była z dodatkami. 



Wystudzoną dodajemy do masy serowej. Łączymy skladniki mikserem.


Masę serową wykładamy na ciasto posmarowane dżemem jabłkowym.



Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce. Czekolada biała spowoduje, że masa stężeje. Można dodać dwie białe czekolady, ale tylko wówczas, kiedy chcemy uzyskać bardziej twardą konsystencję ciasta.

Na wierzch kładziemy owoce. W moim przypadku pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz sezonowe czerwone porzeczki.





Na owoce wylewamy przygotowaną wcześniej galaretkę pomarańczową.



Ciasto przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz