Dania z piersi z kurczaka to pomysł na wyjątkowe w smaku mięsne posiłki. Kotlety z tego niezwykle delikatnego i dietetycznego mięsa, to sposób na szybkie i proste danie. Doskonała panierka, odpowiednio dobrane przyprawy i powolne smażenie pod przykryciem sprawia, że drobiowy kotlet będzie soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Warto przypomnieć, że do kotleta z piersi z kurczaka bardzo dużą słabość mają dzieci i trudno nie podzielać ich zdania. Kiedy znudzi się nam tradycyjny polski schabowy, śmiało możemy zastąpić go kotletem z piersi z kurczaka. Nasze podniebienia i żołądki osiągną pełną satysfakcję.
Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- majeranek,
- papryka słodka,
- tłuszcz do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Piersi z kurczaka umyć, usunąć błony
2. Każdą z piersi przekroić na dwie części.
3. Na mięso kładziemy woreczek foliowy i delikatnie rozbijamy piersi, ale nie całkowicie.
4. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką oraz majerankiem. Mięso można pozostawić na jakiś czas, wówczas będzie bardziej aromatyczne. Ja tak przyprawione piersi z kurczaka trzymam w lodówce około 2-3 godzin.
5. Obtaczamy w panierce w następującej kolejności :
- w mące
- w jajku
- w bułce tartej
6. Tak przygotowane piersi z kurczaka smażymy z obu stron, bardzo powoli, pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie.
Piersi z kurczaka można podać na różne sposoby. Ja podałam z ziemniakami, buraczkami i pomidorkami koktajlowymi, całość posypałam koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz