środa, 23 sierpnia 2017
Pieczeń indycza z kurczakiem i warzywami.
Aromatyczna, dietetyczna pieczeń z indyka, z kawałkami piersi z kurczaka oraz warzywami stanowi pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Pieczeń jest idealna na ciepło, ale również może być dodatkiem do pieczywa i uprzyjemnić rodzinne śniadanie lub kolację w formie kanapek. Pieczeń ze względu na składniki jest bardzo zdrowa. Lista zalet mięsa z indyka jest długa. Dietetycy chwalą je za wartości odżywcze. Jest mięsem chudym, zawierającym bogactwo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze cenią indyka za to, że można z niego przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych. Jak najbardziej zgadzam się z kucharzami, którzy wszak są profesjonalistami w swoim zawodzie. Moja pieczeń dzięki temu mięsu jest niezwykle delikatna. W połaczeniu z równie dietytycznym kurczakiem oraz zdrowymi warzywami jest niezwykle cennym posiłkiem nie tylko dla dorosłych, ale również dla naszych dzieci. Dzięki takiemu połączeniu mamy szanse, że naszym latoroślom dostarczymy właściwych składników odżywczych.
Składniki:
- ok.1 kg mięsa z indyka,
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka,
- 15 dkg fasoli szparagowej (ja użyłam zielonej),
- 1 większa marchew,
- 6 sztuk większych pieczarek,
- 2 jajka,
- 2 bułki kajzerki,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka,
- majeranek,
- masło.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyć, oczyścić.
2. Mięso z indyka pokroić na kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę.
3. Mięso z indyka zmielić. Wraz z mięsem zmielić dwie bułki kajzerki, wcześniej namoczone w wodzie lub w mleku, a następnie odciśnięte. Do zmielonego mięsa dodać pokrojone w kostki piersi z kurczaka.
4. Przygotować warzywa:
- Pieczarki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Krótko (około 5-10 minut) gotujemy.
- Marchew obieramy, kroimy w grubszą kostke. Gotujemy krótko - nie do miękkości.
- Fasolkę szparagową kroimy na około 1,5 centymetrowe kawałki. Krótko gotujemy - nie do miękkości.
Warzywa należy umyć przed gotowaniem. Nie należy gotować warzyw do miękkości, ponieważ będą one jeszcze pieczone wraz z mięsem, wówczas zrobi się przysłowiowa ,,ciapa''.
5. Lekko obgotowane warzywa w osolonej wodzie, dokładnie odcedzone i przestudzone dodajemy do zmielonego mięsa wraz z dwoma jajkami.
6. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną papryki.
7. Składniki należy połączyć.
8. Boki foremki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Farsz przekładamy do foremki.
9. Wierzch posypujemy mieloną papryką słodką i majerankiem, a następnie obkładamy pokrojonymi kawałkami masła.
10. Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C. Pieczemy około 1 godziny. Ja piekłam w piekarniku elektrycznym góra-dół. Pieczeń jest gotowa wówczas jeżeli odchodzi od brzegów foremki.
Jeżeli pieczeń przeznaczamy do kanapek, jako wędlinę, nie kroimy od razu po upieczeniu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie w lodówce przetrzymać ją około 2-3 godzin. Ja przeważnie kroję taką wędlinkę na drugi dzień.
Jeżeli wolicie, aby pieczeń była wyższa, cały farsz przekładacie do jednej foremki. W celu uzyskania niższej pieczeni, farsz rozkładamy na dwie foremki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz