piątek, 6 października 2017

Babka piaskowa - przepis klasyczny.


Moja rodzina uwielbia różnego rodzaju ciasta. Najlepsze oczywiście są domowe wypieki co już wielokrotnie podkreślałam. Na moim blogu były już przepisy między innymi na sernik, czy też ciasto biszkoptowe, z którym, jak zdążyliście zapewne zauważyć, lubię eksperymentować, z którego wychodzą pyszne i fantazyjne wypieki. Tym razem proponuję przepis na znaną wszystkim babkę piaskową. Jest to przepis klasyczny, dzięki któremu będziecie mogli zatracić się w delikatnym, niezwykle puszystym smaku. Babka piaskowa upieczona w specjalnie przeznaczonej formie zwykle kojarzy się nam z Wielkanocą. Jednak można również przygotować babkę piaskową na inne specjalne okazje. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do upieczenia tej baby użyłam masła bez laktozy ze względu na moją córkę. Wy możecie oczywiście użyć normalnego masła.





Składniki:
- 150 gram masła bez laktozy (w temp. pokojowej)
- 200 gram mąki ziemniaczanej (jedna szklanka),
- 100 gram mąki pszennej ( 1/2 szklanki),
- 3 jajka (w temp. pokojowej),
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- polewa czekoladowa - domowa,
- płatki migdałowe.


PRZYGOTOWANIE:

1. Żółtka oddzialić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić na sztywną pianę.


2. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.


3. Cały czas miksując dodawać porcjami cukier oraz cukier waniliowy. Miksując dalej dodawać po jednym żółtku, a następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec bardzo delikatnie mieszając dodawać porcjami pianę z białek.


4. Formę na babę posmarować tłuszczem, obsypać zmielonymi płatkami migdałowymi.


5. Całość przygotowanej masy przełożyć do formy.


6.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st. C. Piec do jednej godziny.




7.Babkę można opruszyć cukrem pudrem, polukrować. Ja użyłam polewy czekoladowej domowej i posypałam płatkami migdałowymi.



Babka pięknie wyrosła, czego życzę moim czytelnikom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz