sobota, 7 października 2017

Ciasto z gruszkami.


Każda pora roku rządzi się swoimi prawami - również w kuchni. Nie tylko lato przynosi nam pyszne i świeże owoce. Jesień również obfituje w produkty sezonowe i zdecydowanie nie warto się nim opierać. Pomogą one w stworzeniu smacznych potraw, przekąsek i ciast. Jednym z takich cudownych darów jesieni są gruszki. Słodkie, pyszne, soczyste owoce, idealne zarówno na ciepło, jak i surowo. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika oraz jodu. Ten ostatni sprawia, że owoce te pomagają w zwalczaniu schorzeń tarczycy. Jeżeli mamy problemy ze skupieniem uwagi, na nasz mózg świetnie wpłynie zawarty w gruszkach bor. Będą również doskonałe dla osób chorujących na nadciśnienie, dzięki zawartości potasu. Gruszki nie są kaloryczne, wspomagają pracę żołądka i polepszają samopoczucie. Dodane do ciasta mogą sprawić, że na naszej twarzy pojawi się błogi uśmiech pomimo ponurej aury, jaka panuje o tej porze roku. Cieszmy się zatem smakami jesieni, korzystajmy z  jej darów. Poświęćmy odrobinkę czasu na przygotowanie jesiennych potraw, czy też upieczenie pysznego ciasta, które dzisiaj zaproponuję - ciasta na kruchym spodzie z gruszkami i wiórkami kokosowymi, z delikatną pianką, obłędnie pyszną, chrupiacą kruszonką. Zarówno kruche ciasto, jak i kruszonka zawierają tylko mąkę ziemniaczną, która sprawia, że całość jest niesamowicie delikatna. Ciasto rozpływa się w ustach. Również zamiast zwykłego masła użyłam masła bez laktozy. Dzięki temu na takie ciasto mogą pokusić się zarówno osoby, które w swojej diecie muszą uważać na laktozę oraz na gluten. Możecie oczywiście makę ziemniaczaną zastapić mąką pszenną, a masło bez laktozy zwykłym masłem. Zachęcam do wypróbowania tego obłędnie pysznego ciasta.




Składniki :

Do ciasta na kruchy spód:

- jedna szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 100 gram masła bez laktozy (w temp. pokojowej),
- 3 żółtka,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- jedna łyżeczka cukru wanilinowego

Na bezę:

- trzy białka,
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli

Ponadto:

- wiórki kokosowe,
- 5-6 gruszek średniej wielkości,
- cukier puder do posypania,
- papier do pieczenia,
- tortownica o średnicy 22 cm (na większą tortownicę podwoić składniki)


PRZYGOTOWANIE:

1. Kruche ciasto: odmierzoną mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier wanilinowy i masło bez laktozy; siekamy nożem, a następnie rozcieramy dłońmi do momentu, aż masło będzie w małych kawałkach; dodajemy trzy zółtka i całość zagniatamy. Gotowe ciasto można włożyć na kilka minut do lodówki.

2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy. Lekko nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C, na około 5-8 minut ( ciasto musi bardzo delikatnie się zarumienić).



3. Lekko zrumienione ciasto solidnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe zapobiegną nadmiernemu nasączeniu ciasta kruchego sokiem z gruszek, a także nadadzą ciastu niepowtarzalny smak.


4. Gruszki myjemy. Obieramy ze skórki. Przekrajamy na pół, usuwamy gniazdka nasienne. Kroimy na plasterki. Układamy na wiórkach kokosowych.



5. Przygotowujemy bezę (piankę); trzy białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier puder. Aby beza nie była gumowata ubijamy około 10-15 minut. Piana musi być lśniaca i bardzo sztywna. Na koniec dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie łączymy z ubitą pianą. Tak przygotowaną piankę przekładamy na gruszki.


6. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę ziemniaczaną, masło bez laktozy i cukier puder łączymy ze sobą do momentu, aż powstanie kruszonka. Składniki dozujemy ostrożnie, ponieważ mąka ziemniaczana powoduje, że ciasto na kruszonkę będzie bardzo mięciutkie (wręcz ,,rozlazłe"), ale nie zrażajcie się tym. Po kilkuminutowym przechowaniu ciasta w zamrażalniku, będzie ono bardzo dobrze kruszyło się. Po upieczeniu będzie bardzo chrupiace.




Po drugie - jeżeli użyjecie za dużo mąki ziemniaczanej, po upieczeniu ciasta w kruszonce będzie wyczuwalny wyraźnie pod językiem jej smak, wówczas nie będzie ciasto tak smakowało.Stąd moja rada - dozujcie ostrożnie składniki.

7. Na pianę z białek kruszymy lekko zmrożoną kruszonkę.


8. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy około 30-35 minut. Jeżeli kruszonka nie będzie jeszcze wystarczająco zrumieniona, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy do jej zrumienienia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim jeszcze kilka minut ciasto. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Piekłam ciasto w piekarniku elektrycznym, funkcja góra - dół.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz