Przepis na klasyczną babkę piaskową już był. Pora na krok do przodu. Tym razem babka piaskowa pachnąca wanilią i kakao. Lekkie i puszyste ciasto, nieskomplikowane, idealne do kawy czy herbaty, które z całą pewnością umili nam czas w zbliżające się jesienne dni.
Składniki:
- 150 gram masła w temp. pokojowej (ja użyłam masła bez laktozy),
- 200 gram mąki ziemniaczanej (jedna szklanka),
- 100 gram mąki pszennej (1/2 szklanki),
- 3 jajka (w temp. pokojowej),
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki ciemnego kakao,
- cukier puder.
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.
PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka oddzialić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić na sztywną pianę.
2. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.
3. Cały czas miksując, dodawać porcjami cukier oraz cukier waniliowy. Miksując dalej, dodawać po jednym żółtku, a następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec bardzo delikatnie mieszając dodawać porcjami pianę z białek.
Pozostawiamy 4 łyżeczki mąki, które będą potrzebne w dalszej części przygotowywania ciasta.
4. Formę posmarować tłuszczem, obsypać zmielonymi płatkami migdałowymi lub zmielonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto dzięki temu przejdzie lekko aromatem migdałowym lub kokosowym.
5. Masę podzielić na mniej więcej dwie równe części. Do jednej dodajemy 4 łyżeczki pozostawionej wcześniej mąki, do drugiej części masy dodajemy 4 łyżeczki kakao. Delikatnie wmieszać.
6. Całość przygotowanej masy przełożyć do formy (coś w rodzaju cielaczka).
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st. C. Piec do jednej godziny.
8.Babkę posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz