czwartek, 19 października 2017

Pierś z indyka pieczona.


Na pieczoną pierś z indyka miałam ochotę już od dłuższego czasu. Takie pieczone mięsko jest idealne na zimno, do kanapek. Wyśmienite jest również na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Tym razem indyczą pierś poświęciłam na pyszną, domową wędlinę. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem. Niezwykle doskonałym i dietetycznym. Bez wątpienia powinien znaleźć się w diecie przeznaczonej dla dzieci, ale również powinny sięgać po niego osoby dbające o linię.
Pieczeń jest bardzo prosta do zrobienia. Sukcesem jest marynata, która sprawia, że mięso nie jest suche. Pierś jest bardzo delikatna, mięciutka, soczysta. Niezwykle aromatyczna. Ma jedną wadę - bardzo szybko znika z talerza.

Składniki: 
- około 1 kg piersi z indyka (moja ważyła 98 dkg),

Na marynatę: 

- 2 łyżki masła (można użyć oleju),
- 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3 łyżeczki majeranku (+ około 2 łyżeczek do posypania wierzchu),
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej (+ około 2 łyżeczek do posypania wierzchu),
- 3/4 łyżeczki miodu,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 
- około 2 łyżeczki soli.

Ponadto:
- naczynie żaroodporne,
- sznurek do wiązania wędlin.


PRZYGOTOWANIE:

1. Pierś z indyka oczyścić z błonek. W razie potrzeby opłukać zimna wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem.


2. Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Gdyby marynata była za sucha, można dodać odrobinę więcej oleju, ale dozować bardzo ostrożnie.

3. Przygotowaną marynatą smarujemu dokładnie jedną stronę piersi z indyka.


4. Następnie pierś związujemy sznurkiem tak, aby mięso było bardziej zwarte. Dzięki temu będzie również kształtne.


5. Następnie dokładnie smarujemy pierś marynatą.



6. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą w misce. Pozostawić do marynowania najlepiej na cała noc.

7. Indyczą pierś wyjąć na około godzinkę przed pieczeniem.

8. Po kilku/kilkunastu godzinach marynowania, pierś indyczą przekładamy do naczynia żaroodpornego, uprzednio wysmarowanego masłem.


9. Wierzch posypujemy papryką czerwoną słodką.


10. Następnie posypujemy majerankiem.



11. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.


12. Pieczemy przez 1 godzinę (przez pół godziny na każde pół kg) pod przykryciem.

13. Na ostatnie 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, podlać sosem mięso, który się wytworzył podczas pieczenia i piec bez przykrycia, aby pieczeń przyrumieniła się.

14. Po upieczeniu mięso całkowicie pozostawić do ostygnięcia.


15. Zdjąć sznurek. Przed krojeniem najlepiej schłodzić mięso w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz