środa, 25 kwietnia 2018

Pulpety cielęce w sosie koperkowym - DIETA BEZGLUTENOWA.




Skrobia ziemniaczana z natury jest bezglutenowa i przeważnie jest produkowana w zakładach zajmujących się wyłącznie przetwórstwem ziemniaków, dlatego jest ona bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. Zaopatrując się w sklepie w makę ziemniaczaną należy jednak zwrócić uwagę na ekspozycję tego produktu żywnościowego. Mąka ziemniaczana najczęściej stoi na półce w sąsiedztwie mąki pszennej, żytniej albo płatkach owsianych. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że może dojść do zanieczyszczenia mąki ziemniaczanej glutenem. Są to tak zwane zanieczyszczenia wtórne, na które osoby z celiakią powinny być szczególnie wyczulone. Często opakowania mąk pszennych itp. są uszkodzone, porozrywane. W takich warunkach mąka ziemniaczana leży w pyle owsa, żyta, pszenicy. Dlatego osoby, które są na diecie bezglutenowej powinny zaopatrywać się w makę ziemniaczaną w sklepach, w których wyraźnie oddziela się na półkach mąkę ziemniaczaną od glutenowych produktów.

Planując dietę bezglutenową należy uwzględnić w niej również mięso. Bardzo dobrą propozycją dla takich osób jest cielęcina.
Pulpeciki w sosie koperkowym będą delikatnym, lekkim posiłkiem. Osobom zdrowym może nieco przeszkadzać konsystencja sosu zaprawianego mąką ziemniaczaną. Mogą zastąpić ją oczywiście zwykła maką pszenną. Zdrowie jednak jest najważniejsze.

SKŁADNIKI:
- około 40dkg cielęciny,
- dwa pęczki koperku,
- sól, 
- pieprz ziołowy,
- domowa jarzynka,
- mąka ziemniaczana (w wersji dla osób zdrowych mąka pszenna),
- 1-1,5 łyżki śmietany
- jajko,
- bezglutenowa bułka (w wersji dla osób zdrowych bułka kajzerka)

PRZYGOTOWANIE: 

1. Cielęcinę wraz z namoczoną i odciśniętą bułką zmielić.

2. Przygotować bulion warzywny: marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy.
(ugotowane warzywa wyjąć, wykorzystać do surówki, sałatki na kolację).

3. Pokroić koperek.

4. Mniejszą część koperku, jajko dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić. Składniki dokładnie wymieszać.

5. Uformować niewielkie kulki.


6. Mięsne kulki wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego.

7. Miękkie mięso wyjmujemy, odkładamy do miseczki.


8. Przygotowujemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej z letnią wodą (w wersji dla osób zdrowych mąka pszenna z letnia wodą). Zagęszczamy sos. Dodajemy pozostały koperek.
Mąki ziemniaczanej dodawać ostrożnie. 

9. Wlewamy 1-2 łyżki śmietany. Wkładamy pulpeciki.

10. Chwilę gotujemy, ściagamy z ognia.

Konsystencja oraz barwa sosu z mąki ziemniaczanej będzie troszkę odbiegała od sosu zaprawianego maką pszenną, ale z pewnoscią jest bardzo smaczny i co najwazniejsze nie zaszkodzi osobom z dietą bezglutenową. 

Ciekawostka:

Kisiel z maki ziemniaczanej to doskonałe lekarstwo na problemy z układem pokarmowym. Łagodzi biegunkę, ból brzucha, zmniejsza nudności, redukuje zgagę, a nawet jest pomocny w leczeniu wrzodów. Wszystko to za sprawą właściwości osłaniających wrażliwy żołądek. 
Wystarczy dwie łyżeczki maki ziemniaczanej wymieszać z letnią wodą. Przyrządzoną zawiesinę pić trzy razy dziennie po pół szklanki, aby pozbyć sie nieprzyjemnych objawów zatrucia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz