piątek, 22 czerwca 2018

Makaron z truskawkami, serem i pistacjami.


Sezon truskawkowy jest już na finiszu. Co prawda można jeszcze kupić na bazarkach truskawki, ale ceny są juz o wiele wyższe. Jednak kiedy mamy ochotę na te czerwone, pyszne i słodkie owoce, trudno oprzeć się łakomstwu i nie kupić. Ja w tym sezonie najadłam się ich obficie i do syta. Z niecierpliwością będę czekała na sezon truskawkowy w przyszłym roku. Korzystając jeszcze jednak z ich obecności w sprzedaży, postanowiłam zrobić na obiad danie, które chodziło za mną od kilku dni. Danie proste, szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Połączenie makaronu, truskawek, sera białego, unikalnego smaku pistacji w połączeniu z sosem truskawkowym z nutką wanilii, cynamonu i miodu sprawia, że danie zachwyca domowników swoim smakiem.

Warto wspomnieć, że pistacje inaczej nazywane są orzechami szczęścia lub funkcjonują także pod nazwą zielonych orzechów.
Posiadają wiele wartości odżywczych. W pistacji znajdziemy białka, węglowodany, błonnik. Zawierają składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk oraz witaminy C, B6, A, E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.
Zielone orzechy mają również bardzo niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego bez obaw mogą sięgać po nie także osoby, które zmagają się z cukrzycą.
W zasadzie oprócz alergii na orzechy, nie istnieją konkretne przeciwwskazania do spożywania pistacji. Należy jednak pamiętać, aby przed jedzeniem dobrze sprawdzić produkt, czy nie jest spleśniały. Dzięki temu możemy uniknąć wielu niekorzystnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Składniki
- truskawki,
- makaron wstążki,
- twaróg wiejski,
- cukier wanilinowy,
- cynamon mielony,
- miód (u mnie lipowy),
- cukier puder


PRZYGOTOWANIE:

1. Truskawki opłukać, osączyć. Usunąć szypułki. Pokroić na kawałki i wrzucić do wysokiego naczynia.

2. Do truskawek dodać: cukier wanilinowy, miód, cynamon mielony. Wszystko zmiksować blenderem. Musi powstać jednolity sos.

Cukier wanilinowy, miód oraz cynamon dodajemy w zależności od ilości truskawek oraz makaronu, które będą potrzebne do dania. Im więcej truskawek i makaronu, tym pozostałych składników również będzie więcej. Najlepiej sprawdzać smak sosu truskawkowego w trakcie blendowania i ewentualnie dodawać składniki dla uzyskania odpowiedniego dla nas smaku. 

3. W miseczce pokruszyć twaróg, dodać trochę cukru pudru. Wymieszać.

4. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Jeżeli wolimy chłodniejszy makaron, wystarczy przelać go zimną wodą i odsączyć.


 5. Makaron rozłożyć na talerzach i posypać pokruszonym twarogiem.


6. Polać przygotowanym sosem truskawkowym.


6.Położyć kilka truskawek i posypać pistacjami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz