Dzisiaj zapraszam na pyszny jabłecznik, na delikatnym spodzie kukurydzianym, z jabłkami pachnącymi cynamonem i kukurydziną kruszonką posypaną obficie cukrem pudrem. Ciasto jest kruchutke i niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne zarówno dla osób zdrowych, jak i dla osób chorych na celiakię czy z alergią na gluten. Zaręczam, że każdy kawałek zjecie do ostatniego okruszka.
Składniki na masę jabłkową:
- jabłka,
- cynamon,
- cukier,
Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- odrobina proszku do pieczenia (u mnie 1/3 małej łyżeczki),
- 25g masła,
- kilka łyżeczek cukru (u mnie siedem łyżeczek),
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE MASY JABŁKOWEJ:
1. Jabłka wymyć i obrać. Usunąć gniazdka nasienne. Pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w plasterki). Dodać cukier i ewentualnie podlać 1/2 szklanki wody (jeżeli jabłuszka są za twarde).
2. Przesmażyć, w trakcie dodać cynamon. Można dodać oczywiście rodzynki, orzechy wedle uznania, w zależności od upodobań smakowych). Ja bakalii nie dodawałam, dlatego nie uwzględniłam ich w składnikach, ale i bez nich smak rewelacyjny.
Sok z jabłek musi odparować. Często mieszać, aby jabłka się nie przypaliły. Jeżeli masa jabłkowa jest już w miarę gęsta i sok odparował, zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do przestygnięcia.
Nie określiłam dokładnej wagi jabłek potrzebnej do przygotowania masy do tego ciasta. Dostałam dość dużą ilość jabłek, z których zrobiłam dżem jabłkowy na zimę. Z kilkunastu sztuk, które mi pozostały zrobiłam właśnie jabłecznik. Mogę jedynie podpowiedzieć, że jabłuszek było tyle, że po pokrojeniu zmieściły się do 2 litrowego garnka.
1. Odmierzamy mąkę kukurydzianą.
2. Do mąki kukurydzianej dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
3. Kolejny skladnik to miękkie masło, które dodajemy do obu mąk.
4. Składniki rozcieramy dłońmi, a następnie kolejno dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka.
5. Wszystkie składniki zagniatamy.
6.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Nakłuwamy po powierzchni widelcem.
Papier do pieczenia wysmarować masłem.
7. Tak przygotowane ciasto na kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 st.C na około 10 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, mój jest elektryczny). Ciasto powinno leciutko nabrać koloru złotego.
8. Kruchy, lekko podpieczony spód wysypujemy wiórkami kokosowymi.
9. Na wiórki kokosowe rozkładamy masę jabłkową.
10. Jabłka posypujemy kruszonką.
Kruszonka: mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy razem mieszamy. Dodajemy posiekane, miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy do momentu powstania kruszonki.
11. Jabłecznik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy około jednej godziny.
12. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto piekłam w tortownicy o największej średnicy, tj. 26 cm.
Już wkrótce przepis na dżem jabłkowy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz