wtorek, 4 kwietnia 2017

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym.

Bardzo mięciutkie pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym to kolejny pomysł na pyszny obiad. Jeżeli chcielibyśmy porównać smak tych domowych pulpetów z dowolną, kupną wersją to nie ma nawet sensu próbować, bowiem żadne sklepowe ''słoikowe,, pulpety nie przebiją własnoręcznie wykonanych przez nas mięsnych kulek.
 Prezentowane pulpeciki nie były wcześniej smażone, dlatego są mięciutkie, łagodne i niezwykle smaczne. Pulpeciki z mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami, ryżem. Moją dzisiejszą wersję proponuję z makaronem - muszelkami.




 Składniki:

- 1/2 kg mięsa wieprzowego (w mojej wersji była to łopatka),
- 1 bułka kajzerka (czerstwa),
- 1 mała cebulka,
- 1 jajko,
- koncentrat pomidorowy,
- ketchup łagodny,
- śmietanka 18%
- sól/jarzynka domowa
- pieprz ziołowy
- 1-2 liście laurowe,
- ziele angielskie (3-4 ziarenka),
- tymianek,
- majeranek

PRZYGOTOWANIE:

1. Zmielić mięso z cebulką oraz wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajko. Doprawić do smaku solą/jarzynką domową, pieprzem ziołowym, majerankiem.Uformować małe mięsne kulki.

2. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem niewielkiej ilości jarzynki domowej, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Surowe pulpeciki pomału wkładamy do wrzątku. Gotujemy powoli około 15 minut.

3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego łączymy z taką samą ilością łagodnego ketchupu, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, jarzynką domową, tymiankiem i majerankiem.

4. Pulpeciki na chwilkę wyjmujemy z garnka. Przygotowany sos pomidorowy wlewamy do wywaru. Dokładnie mieszamy, po czym z powrotem wkładamy mięsne kulki tym razem już do sosu pomidorowego. Powolutku gotujemy pulpeciki jeszcze przez kilka minut.







5. W tym czasie 3-4 łyżeczki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, następnie dodajemy 3-4 łyżeczki śmietanki. Wlewamy do pulpecików. Chwilkę jeszcze zagotować.

6. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem.













Ja do sosu dodałam 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i tyle samo łyżeczek łagodnego ketchupu, sos jest wówczas łagodniejszy. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste i mocne smaki możecie dodać większą ilość koncentratu pomidorowego i ketchupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz