Prezentowane pulpeciki nie były wcześniej smażone, dlatego są mięciutkie, łagodne i niezwykle smaczne. Pulpeciki z mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami, ryżem. Moją dzisiejszą wersję proponuję z makaronem - muszelkami.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (w mojej wersji była to łopatka),
- 1 bułka kajzerka (czerstwa),
- 1 mała cebulka,
- 1 jajko,
- koncentrat pomidorowy,
- ketchup łagodny,
- śmietanka 18%
- sól/jarzynka domowa
- pieprz ziołowy
- 1-2 liście laurowe,
- ziele angielskie (3-4 ziarenka),
- tymianek,
- majeranek
PRZYGOTOWANIE:
1. Zmielić mięso z cebulką oraz wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajko. Doprawić do smaku solą/jarzynką domową, pieprzem ziołowym, majerankiem.Uformować małe mięsne kulki.
2. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem niewielkiej ilości jarzynki domowej, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Surowe pulpeciki pomału wkładamy do wrzątku. Gotujemy powoli około 15 minut.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego łączymy z taką samą ilością łagodnego ketchupu, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, jarzynką domową, tymiankiem i majerankiem.
4. Pulpeciki na chwilkę wyjmujemy z garnka. Przygotowany sos pomidorowy wlewamy do wywaru. Dokładnie mieszamy, po czym z powrotem wkładamy mięsne kulki tym razem już do sosu pomidorowego. Powolutku gotujemy pulpeciki jeszcze przez kilka minut.
5. W tym czasie 3-4 łyżeczki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, następnie dodajemy 3-4 łyżeczki śmietanki. Wlewamy do pulpecików. Chwilkę jeszcze zagotować.
6. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem.
Ja do sosu dodałam 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i tyle samo łyżeczek łagodnego ketchupu, sos jest wówczas łagodniejszy. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste i mocne smaki możecie dodać większą ilość koncentratu pomidorowego i ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz