niedziela, 21 maja 2017

Kompot z rabarbaru.

Ciasto z rabarbarem tej wiosny u mnie już gościło. Rozeszło się wśród domowników  w błyskawicznym tempie. Do ciasta najlepszy wiosenny kompot z... rabarbaru rzecz jasna. Apetycznie różowy kolor kompotu, swoim subtelnym słodko-kwaśnym smakiem nie tylko podkreśli smak przygotowywanych potraw, ale również ugasi pragnienie w upalne popołudnia. Dostępne na wyciągnięcie ręki składniki, prosty przepis i odrobina poświęconego czasu zagwarantują nam niezwykłe przeżycia smakowe. Kompot z rabarbaru jest świetną alternatywą dla soków czy napojów, a jeżeli dodamy kostki lodu i świeże liście mięty, poczujemy orzeźwienie.


Składniki:
- rabarbar,
- cukier,
- kilka goździków

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar myjemy. Kroimy w mniej więcej centymetrowe plasterki. Zasypujemy cukrem. Kiedy rabarbar puści soki, dodajemy goździki, zalewamy wodą i gotujemy do chwili kiedy rabarbar zmięknie. Kompot z rabarbaru gotuje się dość szybko.
Po ugotowaniu oddzielam rabarbar od kompotu (przecedzam na sicie, a następnie wyciskam). Z ugotowanego, przecedzonego i odciśniętego rabarbaru można zrobić doskonały mus np. do naleśników. 
Kompot można schłodzić w lodówce lub podawać z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. 

Jeżeli chcemy uzyskać kompot o pięknym różowym kolorze, będziemy potrzebowali rabarbaru czerwonego, z zielonego z kolei uzyskamy kompot o barwie zielonej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz