Nie ulega wątpliwości stwierdzenie, że ile pań domu, tyle pomysłów na te jednogarnkowe, szybkie obiady czy też podwieczorki. Pomyślałam o zaprezentowaniu kolejnej zapiekanki, której przygotowanie jest niezwykle proste, nie wymaga dużego poświęcenia czasu. Aczkolwiek niektórzy mają problem z przygotowaniem sosu beszamelowego. Według podanego przepisu, ten sos nie może się nie udać.
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana jest z pewnością znana wielu miłośnikom gotowania i wielbicielom dobrego jedzenia. Postanowiłam jednak przypomnieć przepis osobom, które dawno nie przyrządzały tej potrawy, natomiast tym, którzy nie znają tego dania, zachęcić do jego wypróbowania. Gwarantuję kulinarną satysfakcję oraz to, że będziecie często wracać do tego przepisu. Moja rodzina zawsze zachwyca się takimi posiłkami i... proszą o więcej.
Składniki:
- około 0,5 kg mięsa mielonego,
- 8-10 ziemniaków średniej wielkości,
- 1 niewielka cebula,
- starty żółty ser,
- 2 szklanki mleka,
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki masła,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- 1-2 łyżki majeranku,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jednak nie do całkowitej miękkości. Odlewamy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w grubsze plastry.
2. Mięso mielimy.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Na rozgrzanej patelni roztapiamy 1 czubatą łyżkę masła. Na roztopionym maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna się zeszklić. Dodajemy zmielone mięso i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni swoją barwę. Odstawiamy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy pierwszą część ziemniaków. Lekko solimy, opruszamy pieprzem ziołowym i jedną łyżką majeranku.
6. Na ziemniaki kładziemy mięso.
7. Mięso przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków. Ziemniaki oprószamy solą, pieprzem ziołowym i pozostałym majerankiem.
8. Przygotowujemy sos beszamelowy - jedną czubatą łyżkę masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy jedną kopiastą łyżkę mąki pszennej i energicznie mieszamy przez około minutę (tak jak zasmażkę). Rondel zdejmujemy z ognia i wlewamy bardzo powoli mleko, nie przestając energicznie mieszać. Rondel z powrotem stawiamy na ogniu, cały czas mieszamy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do sosu dodajemy część startego sera żółtego, mieszamy.
9. Na ziemniaki wlewamy sos. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 - 35 minut.
10. Po 30-35 minutach wyjmujemy zapiekankę, posypujemy resztą sera żółtego.
11. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Zapiekanka z takiej ilości składników starczy na 5-cio osobową rodzinę. Jeżeli chcecie podwoić ilość mięsa i ziemniaków, musicie również zwiększyć składniki na sos.
Do tej zapiekanki z powodzeniem można użyć mleka bez laktozy i sera żółtego bez laktozy.
Jeżeli lubicie dużo sosu, na taką ilość mięsa i ziemniaków użyjcie 3 szklanki mleka.
Nie podawałam dokładnej ilości sera żółtego, bowiem uzależnione jest to od upodobań kulinarnych moich Szanownych Czytelników. Ja użyłam na taką ilość składników 15 dkg sera i był to ser typu gouda. Jeżeli lubicie ostre potrawy wybierzcie ser o bardziej wyrazistym smaku. Zamiast pieprzu ziołowego możecie użyć pieprzu czarnego.
Zapiekanka z takiej ilości składników starczy na 5-cio osobową rodzinę. Jeżeli chcecie podwoić ilość mięsa i ziemniaków, musicie również zwiększyć składniki na sos.
Do tej zapiekanki z powodzeniem można użyć mleka bez laktozy i sera żółtego bez laktozy.
Jeżeli lubicie dużo sosu, na taką ilość mięsa i ziemniaków użyjcie 3 szklanki mleka.
Nie podawałam dokładnej ilości sera żółtego, bowiem uzależnione jest to od upodobań kulinarnych moich Szanownych Czytelników. Ja użyłam na taką ilość składników 15 dkg sera i był to ser typu gouda. Jeżeli lubicie ostre potrawy wybierzcie ser o bardziej wyrazistym smaku. Zamiast pieprzu ziołowego możecie użyć pieprzu czarnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz