Przygotowując post o mizerii, zaczęłam zastanawiać się nad pochodzeniem tej sałatki i postanowilam sprawdzić. Wiadomości w internecie są dość skromne, ale dowiedziałam się, że mizeria to po łacinie bieda. Więc może chodzi o biedną, skromną sałatkę z ogórków. Podobno kiedyś mizerię przygotowywało się z dodatkiem mleka, gdyż śmietana była o wiele droższa.
,,W staropolskiej kuchni" czytamy: ,,Trudno dziś dociec, dlaczego smaczna i orzeźwiająca sałata z ogórków ochrzczona została w kuchni polskiej tą posępną raczej nazwą”
We włoskich źródłach znajdziemy sałatkę z ogórków (czasem z dodatkiem kukurydzy) i śmietany, której nazwa brzmi insalata della miseria.
Bardzo lubię mizerię. A moją ulubioną jest mizeria na słodko tak, jak zawsze przygotowywała moja mama. Świeże ogórki, do tego gęsta śmietana połączona z cukrem - smak bezcenny. Mizerię cenimy nie tylko za walory smakowe, ale również za niepowtarzalny zapach - letni i orzeźwiający. Idealna do obiadu. Z czym najlepiej smakuje? Z kotletem mielonym, ze schabowym, z jajkiem sadzonym... mogłabym wymieniać długo. Mizerię przygotowuje się szybko i bardzo prosto. Jest tania, to fakt, ale za to bardzo smaczna.
Składniki:
- ogórki gruntowe,
- gęsta śmietana,
- cukier,
- odrobina soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki umyć, obrać ze skórki. Jeżeli są to ogórki gruntowe, obieramy od jasnej do ciemnej strony, aby nie miał goryczki.
2. Ogórki pokroić na cienkie plasterki. Posolić i odstawić na 15 minut. Ogórki zmiękną i puszczą sok.
3. Odciskamy nadmiar soku.
4. Do śmietany dodajemy cukier.
Dodajcie taką ilość cukru, aby odpowiadała waszemu smakowi. Ja lubię słodkie, na szklankę śmietany dodaję trzy łyżeczki cukru.
5. Śmietanę połączyć z ogórkami.
6. Przełożyć do salaterek. Można udekorować.
W tym przepisie użyłam trzy ogórki gruntowe średniej wielkości, gęstą śmietanę 12% - całe opakowanie, 3,5 łyżeczki cukru. Dla mnie wyszło idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz