wtorek, 28 sierpnia 2018

Sernik na spodzie kakaowym


Sernik tradycyjny na biszkoptach oraz sernik na kruchym kukurydzianym spodzie na blogu już był. A ponieważ bardzo lubię w mojej kuchni i przepisach kombinować ze składnikami, pomyślałam o kukurydzianym spodzie, ale tym razem o smaku kakaowym. Wierzch sernika polałam lukrem i posypałam płatkami migdałowymi. Całość smakowała obłędnie. Bardzo często wracam do tego przepisu, a moim czytelnikom polecam :)






Składniki na masę serową:
- 1,20kg sera białego,
- 8 jajek,
- kostka masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy



Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- cukier wanilinowy,
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao

Jeżeli chcecie, aby spód nie był tak mocno kakaowy, dodajcie mniejszą ilość kakao. Ja zawsze używam do wypieków Kakao Królewskie extra ciemne. 



Ponadto: 

- cytryna i cukier puder na lukier,
- opakowanie płatków migdałowych

oraz:
- papier do pieczenia lub folia do pieczenia
- blacha do pieczenia - moja o wymiarach 40cm x 24cm


PRZYGOTOWANIE MASY SERNIKOWEJ:

Ser biały, masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

1. Ser biały mielimy dwukrotnie.

Można użyć sernika z wiaderka. Opakowanie zawiera przeważnie 1kg twarogu. Należy wówczas dokupić kostkę twarogu półtłustego (20 dkg), a następnie zmielić go lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. 

2. Białka oddzielamy od żółtek.

3. W makutrze ucieramy kostkę masła (w temperaturze pokojowej) stopniowo dodając po jednym żółtku, małymi porcjami cukier i cukier wanilinowy,

4. Następnie do puszystej masy dodajemy proszek do pieczenia i budyń śmietankowy.

5. Małymi porcjami dodajemy zmielony ser, cały czas powoli ucierając.

6. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywną pianę.

7. Do masy twarogowej porcjami dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy.

Masę serową można przygotować za pomocą planetarnego robota kuchennego. Czynności wykonujemy w takiej samej kolejności jak podczas ucierania masy w makutrze. 

Polecam posiadanie tego urządzenia. Odkąd zostałam posiadaczem robota planetarnego, przygotowywanie ciast i deserów stało się o wiele prostsze i wiele czasu zaoszczędziłam. 





PRZYGOTOWANIE CIASTA NA SPÓD:

1. Odmierzamy mąkę kukurydzianą.

2. Do mąki kukurydzianej dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.

3. Kolejny składnik to masło, które dodajemy do składników.

4. Składniki siekamy nożem, a następnie dodajemy żółtka.

5. Wszystko zagniatamy.







6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią do pieczenia, a następnie ciastem.


7. Tak przygotowane ciasto na kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 150 st.C na około 10-15 minut.


8. Lekko podpieczony spód posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie wylewamy masę serową.




9. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.



10. Lekko przestudzone ciasto polewamy lukrem.



Nie podaję dokładnych proporcji na lukier, przeważnie robię go na przysłowiowe ,,oko" i dlatego nie chcę wprowadzać w błąd. Jedyne co mogę doradzić - zaczynam od wyciśniętego soku (bez pestek) z połowy cytryny, a następnie dodaję małymi porcjami cukier puder i ucieram do uzyskania gęstej konsystencji. Lukier najlepiej ucierać w moździerzu. 

11. Lukier posypujemy płatkami migdałowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz