środa, 29 sierpnia 2018

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką



Puszyste, delikatne, aromatyczne ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką z mąki kukurydzianej jest idealną propozycją na pyszny deser do kawki czy herbatki. Na sam widok takiego drożdżowego kawałeczka cieknie ślinka, a po skosztowaniu pierwszego gryza można zakochać się w jego smaku.
Ciasto upieczone według tego przepisu nie może się nie udać. Komponenty oraz ich proporcje są przeze mnie dopracowane w stu procentach, a rodzina pokochała ciasto drożdżowe od pierwszego kęsa.




Składniki na ciasto drożdżowe:

- 50g drożdży,
- 100g masła 
- ok. 1/2 litra mleka,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 5 szklanek mąki,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder,
- szczypta soli.


Składniki na kruszonkę:

- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g masła,
- 7 łyżeczek cukru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego

Jeżeli chcecie, żeby kruszonki było więcej, składniki można podwoić, zwłaszcza na dużą blachę.


Dodatkowo:

- maliny,
- wiórki kokosowe

- papier do pieczenia,
- blacha do pieczenia - wymiary 40cm x 24cm


PRZYGOTOWANIE: 

1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".

2. W międzyczasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Po kilku minutach do naczynia z rozrobionymi drożdżami dodajemy 3 jajka (należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową), roztopione i lekko przestudzone masło i szczyptę soli. Następnie dodajemy stopniowo na przemian mąkę i mleko, cały czas wyrabiając rękoma.

Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, co również jest sukcesem pulchnego i miękkiego ciasta. Ja nigdy nie używam do tej czynności miksera. Uważam, że to ciasto kocha być dopieszczone, uwielbia ciepło dłoni.

Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni, wtedy to znak, że jest bardzo dobrze wyrobione.

4. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy  blachę wyłożoną papierem do pieczenia - papier wysmarować masłem.

Masło oraz mleko z powodzeniem można zastąpić masłem bez laktozy i mlekiem bez laktozy i wyjdzie idealnie. 

6. Przygotować kruszonkę: mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy razem mieszamy. Dodajemy posiekane, miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy do momentu powstania kruszonki.
Kruszonkę można na kilka minut przechować w lodówce.

7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę.



8. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.


9. Układamy maliny.




10. Posypujemy obficie kruszonką.



11. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Wkładamy ciasto i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru.




12. Posypujemy cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz