Kolejne proste ciasto z jabłkami. Razem ze starszą córką zrobiłyśmy je na próbę. Wyszło tak pyszne, że potem domownicy upominali się o powtórkę i trzeba było upiec kolejne. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności. Połączenie pysznego ciasta czekoladowego z jabłkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi daje bardzo smaczny efekt, jest gwarancją cudownego smaku.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 7 jajek,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 płaskiej łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jabłka,
- wiórki kokosowe,
- płatki migdałowe,
- odrobina masła,
- blacha do pieczenia,
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Oddzieliłam żółtka od białek.
2. Przesiałam mąkę tortową z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ze szczyptą soli ubiłam mikserem na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier i cukier wanilinowy.
4. Do ubitej piany dodawałam po jednym żółtku, cały czas przy użyciu miksera.
5. Następnie do masy dodawałam na przemian mąkę i olej mieszając szpatułką.
6. Dodałam kakao i wszystko dokładnie połączyłam.
7. Jabłka umyłam. Obrałam ze skórki, usunęłam gniazdka nasienne, a następnie pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam do ciasta i całość delikatnie wymieszałam.
8. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, spód posmarowałam masłem, a następnie przełożyłam surowe ciasto.
9. Tak przygotowane ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam do suchego patyczka.
10. Lekko przestudzone ciasto polałam własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa składniki: masło, cukier, kakao, śmietana 30% .
11. Ciasto udekorowałam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Zapraszam ponownie na mojego bloga. Słodko pozdrawiam :)
Usuń