niedziela, 18 czerwca 2017

Koktajl truskawkowo-bananowy.



Koktajle owocowe to świetny sposób, abyśmy dostarczyli naszym organizmom niezbędnych, odżywczych składników i prawdziwej bomby witaminowej. Są to posiłki towarzyszące nam nie tylko w letniej porze, bowiem można pić je przez cały rok. Korzystajmy w okresie letnim nie tylko ze słonecznych dni, ale sięgajmy po to co służy naszemu zdrowiu - witaminy. Za chwilę będzie początek lata, a wraz z rozpoczęciem lata mnóstwo sezonowych owoców, które kuszą swoim smakiem. W chwili obecnej możemy już zajadać się naszymi pysznymi polskimi truskaweczkami. Za chwilkę będą porzeczki, czereśnie, agrest, jagody, poziomki, maliny i wiele innych. Warto wprowadzić do swojej kuchni smaki i zapachy sezonowych produktów, przy czym warto pamiętać, iż koktajle możemy przyrządzać nie tylko z owoców, ale i z warzyw. Nie zapominajmy, że zdrowe są również koktajle owocowo-warzywne. Dzisiaj jednak zaproponuję koktajl truskawkowo-bananowy. Koktajl z owoców, które bardzo lubią nasze dzieci, a i my sami z chęcią skosztujemy tych pyszności, które w upalne dni przyniosą orzeźwienie.




Składniki:
- 35 dkg truskawek,
- 1 duży banan,
- jogurt naturalny 200 g
- kilka listków mięty,
- miód lub cukier do smaku,
- kilka kostek lodu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Truskawki umyć i odszypułkować. Większe truskawki przekroić na pół. Banany pokroić w plastry.


2. Zmiksować.


3. Do zmiksowanych owoców dodac cały jogurt naturalny.


4. Po połączeniu wszystkich składników, schładzamy.

Koktajl możemy również zmiksować z dodatkiem kilku listków mięty. Możemy również dodać kilka kostek lodu. Zamiast miodu (według mnie jest zdrowszy) można dodać cukier. Cukier i miód najlepiej dodać na początku miksowania, ale ostrożnie, aby nie przesłodzić. 



5. Koktajl może być doskonałym dodatkiem do ciasta.


Dla uzyskania efektu intensywnego, różowego koloru koktajlu, powinna być przewaga truskawek. Najlepiej, aby i truskawki były mocno dojrzałe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz