Nie ma nic lepszego niż przetwory, do których z radością wracamy w czasie zimy. Buraczki tarte do słoików staram się robić co roku. Wprawdzie buraki są dostępne w naszych warzywniakach przez cały rok, ale te z lata nie mają sobie równych. Buraki zakupione zimową porą bardzo często są niesmaczne, gorzkie. Przyczyną tego, że korzenie buraków czerwonych są gorzkie jest mało żyzna gleba, w której warzywo jest uprawiane, a także niewłaściwe nawożenie. Smak pogarsza się, gdy przykładowo podaje się zbyt dużo nawozu azotowego. Dlatego żeby również zimą moja rodzina cieszyła się smakiem tego zdrowego, słodziutkiego i soczystego warzywa zamykam je w okresie letnim w słoiku. Buraczki tarte są niezastąpionym dodatkiem do obiadu i to nie tylko do drugiego dania, ale również do przygotowania barszczyku czerwonego. Osobiście przepadam za tym warzywem już od najmłodszych lat. Dla mnie to smaki dzieciństwa. Może dlatego, że moja mama wyśmienicie gotowała. Każda potrawa, która wychodziła spod jej rąk była prawdziwym specjałem. Pamiętam do dzisiaj smak buraczków przygotowanych przez mamę i może wstyd się przyznać, ale prawda jest taka, że nie potrafię uzyskać w stu procentach takiego samego smaku tartych buraczków jakie robiła moja mama. Bardzo często wraz z moją siostrą wspominamy kuchnię naszej mamy i jesteśmy zgodne, że "nie ma jak u mamy...".
Sposób w jaki ja przygotowuję tarte buraczki w słoiczkach na zimę jest bardzo prosty. Wystarczą buraczki, sól, cukier i kwasek cytrynowy. Jeżeli brakuje czasu nie robię naraz ogromnej ilości słoiczków, tylko etapami. Tym razem kupowałam po 2kg buraków co kilka dni. I takim sposobem zrobiłam sporą ilość słoiczków. Z 2kg buraków wychodzi osiem słoiczków 270ml.
Składniki:
- 2kg buraków,
- sól,
- cukier,
- kwasek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Buraki umyłam. Odcięłam wystające końcówki - dzięki czemu buraczki szybciej ugotują się.
Ułożyłam w dużym garnku, zalałam wodą i ugotowałam.
2. Ugotowane i przestudzone buraki starłam na tarce o średnich oczkach.
3. Do smaku doprawiłam solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wszystko dokładnie wymieszałam.
4. Buraczki przełożyłam do słoiczków.
5. Na dno dużego garnka rozłożyłam ściereczkę. Poukładałam na niej słoiki z buraczkami. Zalałam wodą do 3/4 wysokości słoiczków. Pasteryzowałam przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjęłam słoiczki z garnka, a następnie odwróciłam je do góry dnem.
7. Tak przygotowane buraczki w słoiczkach przechowuję w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz