poniedziałek, 2 lipca 2018

Sałatka z ryżem, kukurydzą, jajkiem, ogórkiem kiszonym i wędliną


Sałatki stanowią smakowite urozmaicenie naszej codziennej diety. Sałatki to nieodłączna pozycja w menu sylwestrowych i karnawałowych przyjęć oraz wielu uroczystości rodzinnych. Można przygotować takie danie również w dzień powszedni. W zależności od dostępnych składników i naszej pomysłowości możemy zaskoczyć gości lub rodzinę fantastycznym daniem. Do takich pyszności będziemy często powracali, a nasi goście poproszą o przepis.

Moją sałatkę wymyśliłam kilka lat temu. Bardzo zasmakowała rodzinie i od tego czasu pozostała jedną z ulubionych sałatek na moim stole.
Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko. Ryż w połączeniu z wędliną, kukurydzą, jajkiem i ogórkiem kiszonym stanowi bardzo zdrowe i pożywne danie.




Składniki:
- 25dkg ryżu,
- puszka kukurydzy,
- ogórki kiszone 4-5 sztuk,
- 5 jajek,
- 30dkg wędliny (u mnie była kiełbasa szynkowa),
- majonez,
- sól,
- pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotować ryż do miękkości. Po ugotowaniu opłukać zimną wodą. Jeżeli ryż będzie w woreczku, po jego ugotowaniu rozciąć woreczek, wtedy ryż po wystudzeniu nie będzie takich ,,zbitych" grudek.


2. Kukurydzę odcedzić z wody, dodać do ryżu.


3. Wędlinę pokroić w kostkę, dodać do ryżu i kukurydzy.


4. Ugotowane na twardo jajko obrać ze skorupek, pokroić.


5. Ostatnim składnikiem sałatki są pokrojone w kostkę ogórki kiszone. 


6. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.


7. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 


8. Przekładamy do salaterki. Dekorujemy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz