piątek, 16 czerwca 2017

Pieczona cielęcina w sosie własnym.

Przepis na pulpeciki z wybornej cielęciny z warzywami już był, a ponieważ lubię mieć zapasy w zamrażarce, zajrzałam do niej, zerknęłam co tym razem przygotować na obiad i postawiłam na pieczoną cielęcinę w sosie własnym. Do tego młode ziemniaczki i surówka z buraczków będą doskonałym zestawem drugodaniowym dla całej rodziny.



Składniki:
- cielęcina,
- 1,5-2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- kilka plasterków masła,
- 1/2 średniej wielkości cebuli,
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- około 1 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego,
- 2-3 łyżeczki śmietany 30 %


PRZYGOTOWANIE: 

1. Cielęcinę zamarynować.

Marynata: oliwę, sok z cytryny i podane w składnikach przyprawy połączyć. Mięso dokładnie wymieszać w marynacie. Przykryć folią aluminiową, marynować kilka godzin w lodówce.


2. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem, układamy mięso.

3. Na cielęcinie ułożyć kilka plasterków masła.


Dodałam również plasterek cytryny.  Sos będzie miał wówczas lekko cytrynowy posmak. Jeżeli nie lubicie takich smaków nie musicie dodawać cytryny.

4. Na masło układamy cebulę pokrojoną w piórka.


Następnie liść laurowy i ziele angielskie.


5. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (góra-dół). Mięso pieczemy do miękkości.


 6. Co kilka minut mięso podlewamy wywarem, jeżeli nie macie wywaru można podlewać wodą. Cielęcina jest delikatnym mięsem, należy pilnować, aby się nie rozpadło.



7. Mięso kroimy na około 1 centymetrowe plastry.


8. Powstały w czasie pieczenia sos przelać przez sitko do garnka. Następnie zredukować sos do momentu aż zgęstnieje. Jeżeli będzie taka potrzeba, doprawić ewentualnie do smaku. Dodać śmietankę.


9. Pokrojone mięso wkładamy do sosu. 



10. Cielęcinę wyłożyć na półmisek. Udekorować natką pietruszki lub koperkiem.


11. Można również podać z ziemniakami zapiekanymi w ziołach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz