sobota, 17 czerwca 2017

Kotlety jajeczno-ziemniaczane.


Na blogu były już prezentowane kotlety mielone z ryżem, pieczone kotlety mielone z indyka oraz kotlety ziemniaczane. Kotlety mielone są daniem przez nas lubianym. Bardzo często sięgamy po przepisy na tę potrawę, a przepisów tych jest bardzo dużo. Dużym autorytetem cieszą się nie tylko kotlety mięsne. Czasami mamy ochotę na coś bezmięsnego, na jakieś danie jarskie. I wtedy możemy sięgnąć właśnie po przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane. Przygotowanie tych pysznych kotlecików jest niezwykle szybkie i proste. Smakują wyśmienicie z pomidorkami, ze szczypiorkiem i pysznym, delikatnym sosem pieczarkowym. Z całą pewnością zasmakują naszym maluchom, a wegetarianie będą zachwyceni ich smakiem.



Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 6 świeżych jajek,
- 1,5-2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- masło lub olej.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotowane i ostudzone pięć jajek należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


2. Tak samo postępujemy z ugotowanymi i obranymi ziemniakami.

Tym razem użyłam ziemniaków młodych, które z powodzeniem nadają się do tych kotlecików. Należy pilnować tylko, aby ziemniaki nie gotowały się zbyt długo, wówczas rozpadną się i będzie trudno je zetrzeć. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.


4. Dodajemy posiekany koperek, jedną łyżkę gęstej śmietany, jedno całe jajko, sól i pieprz ziołowy do smaku.



5.Wszystko delikatnie wyrabiamy. Formujemy kotlecik, każdy obtaczamy w bułce tartej.




6. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem pieczarkowym na gęsto, pomidorkami i szczypiorkiem.

Do kotlecików można również dodać posiekanego szczypiorku.
Ponieważ kotleciki są bardzo miękkie, powinniśmy obchodzić sie z nimi delikatnie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz